Διασφάλιση ποιότητας πετρελαιοειδών με ιχνηθέτηση - Λίβανος, Ελευθέριος Σπυρίδων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών, 2016)
Η επιμόλυνση των υγρών καυσίμων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους εμπλεκόμενους της εφοδιαστικής αλυσίδας των υγρών καυσίμων, τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τους τελικούς καταναλωτές. Στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα, στα πρατήρια υγρών καυσίμων διατίθενται διάφορα είδη καυσίμων που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις μεταφορές (ντήζελ κίνησης, αμόλυβδη βενζίνη, ναυτιλιακά καύσιμα) αλλά και στη θέρμανση κατοικιών (ντήζελ θέρμανσης). H αμόλυβδη βενζίνη και το ντήζελ κίνησης έχουν υψηλότερη τιμή καθώς επιβαρύνονται με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης εν αντιθέσει με το πετρέλαιο θέρμανσης και το ναυτιλιακό ντήζελ που επιβαρύνονται με χαμηλότερο ή ακόμα και με μηδενικό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.