Προστασία επαφών ηλεκτρονόμου με varistor - Μαυράκης, Βασίλειος (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «προστασία επαφών ηλεκτρονόμου με βαρίστορ» πραγματεύεται τη χρήση βαρίστορ μεταλλικών οξειδίων για την προστασία των διακοπτών έναντι κρουστικών υπερτάσεων. Σκοπός της είναι η σύγκριση των βαρίστορ με άλλες μεθόδους προστασίας, snubber, και η εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων μέσα από υπολογιστικές προσομοιώσεις (Simulink). Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται εκτενής αναφορά γύρο από τον ημιαγωγό βαρίστορ, το υλικό και τον τρόπο παρασκευής, τη συνδεσμολογία, και γενικώς στον τρόπο λειτουργείας του, με σκοπό την εισαγωγή και τη βαθύτερη κατανόηση της χρήσης των βαρίστορ στην προστασία έναντι κρουστικών υπερτάσεων. Το δεύτερο κεφάλαιο αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση γύρω από τους διαφόρους τύπους των ηλεκτρονόμων και τα πιθανά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν στα διακοπτικά τους στοιχεία καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση τους. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια πρώτη εισαγωγή γύρω από τη χρήση των βαρίστορ και snubber, ως μέσα καταστολής κρουστικών υπερτάσεων, με την χρήση ενός θεωρητικού παραδείγματος χειρισμού επαγωγικών φορτίων. Παρουσιάζονται επίσης υπολογιστικά αποτελέσματα προσομοίωσης. Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι η πλήρης εμπέδωση των δύο αυτών μεθόδων προστασίας, και η αναλυτική παρουσίαση της επιλογής των κατάλληλων μεγεθών. Ακόμη στο κεφάλαιο αυτό γίνεται κατανοητή η χρήση του βαρίστορ στο υπολογιστικό πρόγραμμα του simulink. Μια γενική περιγραφή γύρω από της ανεμογεννήτριες καθώς και η προσομοίωση, μιας ανεμογεννήτριας μεταβλητών στροφών με γεννήτρια διπλής τροφοδότησης, στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από την κατάσταση ηρεμίας στην μόνιμη κατάσταση λειτουργείας περιγράφεται αναλυτικά στο κεφάλαιο τέσσερα. Τέλος, στο κεφάλαιο 5, αναλύονται οι υπερτάσεις που μπορούν να δημιουργηθούν από τους διακοπτικούς χειρισμούς της ανεμογεννήτριας, και αναλύονται οι τρόποι καταστολής τους μέσα από αποτελέσματα υπολογιστικών προσομοιώσεων.