Ανάλυση και πρόβλεψη χρονοσειρών: μέθοδοι και εφαρμογές - Μπίνου, Γεωργία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μαθηματικών, 2016)
H παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως σκοπό τη μελέτη των μεθόδων και εργαλείων που απαιτούνται για τη βέλτιστη επιλογή ενός μοντέλου πρόβλεψης. Τα δεδομένα στα οποία βασίζονται οι προβλέψεις, είναι σε πολλές περιπτώσεις χρονοσειρές. Οι χρονοσειρές βρίσκουν άμεση εφαρμογή σε πολλούς κλάδους ένας εκ των οποίων είναι και η επιχειρησιακή έρευνα. Στο εισαγωγικό κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην επιχειρησιακή έρευνα και στη σημασία που έχει ως κλάδος μέσα από μια ιστορική αναδρομή. Στη συνέχεια γίνεται μια αναφορά στις διάφορες μεθόδους πρόβλεψης και στα βασικά εργαλεία της ανάλυσης δεδομένων. Ακολουθεί η ανάλυση χρονοσειρών, όπου παρουσιάζονται και αναλύονται τρεις βασικές μέθοδοι προβλέψεων: οι μέθοδοι αποσύνθεσης, οι μέθοδοι εξομάλυνσης και η ανάλυση υποδειγμάτων ARIMA. Τέλος γίνεται η εφαρμογή των μεθόδων αυτών σε τρία σύνολα δεδομένων, για την επιλογή του καλύτερου μοντέλου πρόβλεψης.