Ενεργειακή αξιολόγηση και συγκριτική ανάλυση των σχεδίων δράσης για την αειφόρο ενέργεια δήμων της Ελλάδας - Καραμπέκιος, Αντώνιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2016)
Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας έγινε συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων από τα ΣΔΑΕ 27 ελληνικών Δήμων και ακολούθησε συγκριτική ανάλυση και Ενεργειακή αξιολόγηση με χρήση των εργαλείων SCEAF και OMIMS. Το Σύμφωνο των Δημάρχων είναι μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχουν δημοτικές και περιφερειακές τοπικές αρχές. Οι υπογράφοντες δεσμεύονται εθελοντικά να βελτιώσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα και να μειώσουν κατά 20% τουλάχιστον τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εντός των ορίων τους μέχρι το 2020, με την ενσωμάτωση τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕΝ). Ένα έτος μετά την υπογραφή του Συμφώνου, οι δήμοι καλούνται να υποβάλουν ένα εγκεκριμένο από το δημοτικό συμβούλιο Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ), το οποίο περιλαμβάνει την απογραφή των εκπομπών του δήμου, καθώς και τις δράσεις με τις οποίες σκοπεύει να πετύχει τον προηγούμενο στόχο. Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας, έγινε συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων από ΣΔΑΕ 27 ελληνικών Δήμων και ακολούθησε συγκριτική ανάλυση και ενεργειακή αξιολόγηση με χρήση του ιντερνετικού εργαλείου OMIMS. Ακολούθως, εξήχθησαν συμπεράσματα για την ενεργειακή εικόνα αυτών.