Τεχνοοικονομική Ανάλυση Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας από τη Χωροθέτηση ενός Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στον Ελλαδικό Χώρο - Κούλη, Ρεβέκκα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Στην παρούσα Διπλωματική εργασία, πραγματοποιήθηκε τεχνοοικονομική ανάλυση σκοπιμότητας και βιωσιμότητας από τη χωροθέτηση ενός Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στον Ελλαδικό χώρο. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε 6 προκαθορισμένα σημεία (Κύμη, Άγιος Ευστράτιος, Λήμνος, Οθωνοί, Σαμοθράκη, Αλεξανδρούπολη), τα οποία πληρούσαν ορισμένα συγκεκριμένα κριτήρια χωροθέτησης. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν 7 διαφορετικά μοντέλα ανεμογεννητριών (Vestas V90 3,0MW, Vestas V112 3,0MW, Vestas V164 7,0MW, Siemens SWT 2,3 82m, Nordex N90 2,3 MW, Nordex N100 2,5 MW, 5M Repower Senvion) και πραγματοποιήθηκε συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ τους, με σκοπό την εύρεση του καταλληλότερου μοντέλου για την εκάστοτε περιοχή. Αρχικά παρουσιάζονται οι βασικές έννοιες της αιολικής ενέργειας, όπως είναι η χωρική και χρονική της μεταβλητότητα, το φαινόμενο της τύρβης και οι χαρακτηριστικοί συντελεστές CP, CT. Η ανάλυση αυτή βοήθησε στην καλύτερη κατανόηση της αεροδυναμικής συμπεριφοράς καθώς και του τρόπου λειτουργίας των ανεμογεννητριών. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται αναλυτικά τα βασικά στοιχεία των ανεμογεννητριών, που αφορούν τη διάταξη και την περιγραφή των επιμέρους τμημάτων της ατράκτου, τα συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης και τέλος τις τεχνικές προδιαγραφές που παρέχονταν από τον ίδιο τον κατασκευαστή για την κάθε ανεμογεννήτρια ξεχωριστά. Παρουσιάζονται ακόμα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου, οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία αιολικών πάρκων στη θάλασσα, οι περιοχές που θεωρούνται απαγορευτικές για τη χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς και οι τρόποι εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στο θαλάσσιο περιβάλλον. Εν συνεχεία, παρατίθενται αναλυτικά οι υποψήφιες περιοχές χωροθέτησης ενός Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στον Ελλαδικό χώρο και αναφέρονται τα σημαντικότερα κριτήρια για την επιλογή τους. Επιπλέον, γίνεται παρουσίαση κάποιων ενδεικτικών σεναρίων, τα οποία αφορούν την ακριβή θέση, το μέγεθος και την πιθανή παραγόμενη ισχύ, για κάθε υποψήφιο αιολικό πάρκο ξεχωριστά. Προχωρώντας στη μεθοδολογία ανάλυσης των δεδομένων αναφέρεται ότι οι επιμέρους υπολογισμοί πραγματοποιήθηκαν μέσω προγραμματιστικού κώδικα στο περιβάλλον του λογισμικού MATLAB. Στόχος είναι η εύρεση της καταλληλότερης περιοχής χωροθέτησης με βάση κάποια επιμέρους κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά είναι, η μέση ετήσια ισχύς για κάθε μοντέλο ανεμογεννήτριας, η μέση ταχύτητα του ανέμου για ολόκληρη τη χρονοσειρά δεδομένων, ο δείκτης Mean Annual Variability (MAV), ο οποίος αφορά στην επίδραση της εποχικότητας, ο δείκτης Inter-annual Variability (IAV), ο οποίος αφορά στη διαχρονική μεταβλητότητα του ανέμου και τελευταίο κριτήριο, είναι τα ποσοστά λειτουργίας των ανεμογεννητριών ανά έτος και διαχρονικά. Τέλος, πραγματοποιείται η συγκριτική αξιολόγηση των ανεμογεννητριών, με βάση το δείκτη Διαβαθμισμένου Κόστους Ενέργειας (LCOE). Για τον τελικό υπολογισμό του LCOE, ήταν απαραίτητη η εύρεση κάποιων επιμέρους στοιχείων, όπως είναι η καμπύλη της κατανομής πιθανότητας της ταχύτητας του ανέμου, οι απώλειες λόγω του φαινομένου του στροβιλισμού, τα βάρη των επιμέρους στοιχείων των ανεμογεννητριών, το συνολικό κόστος επενδυτικού κεφαλαίου (CAPEX), το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του έργου (OPEX), τα κόστη ασφάλειας και απεγκατάστασης του έργου, καθώς και το Μέσο Σταθμικό Κόστος Κεφαλαίου (WACC).