Υλοποίηση τεχνικών μετάδοσης πληροφορίας με τεχνολογία software defined radio - Ευαγγέλου, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2016)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η υλοποίηση τεχνικών μετάδοσης πληροφορίας με τεχνολογία Software Defined Radio σε περιβάλλον GNU Radio Companion. Το GNU Radio είναι ένα σύνολο εργαλείων ανάπτυξης ελεύθερου λογισμικού που παρέχει μπλοκ επεξεργασίας σήματος, με σκοπό την ανάλυση συστημάτων επεξεργασίας σήματος. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής παρουσιάζεται αρχικά η τεχνολογία των Software Defined Radios, αναφέρονται τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και εκτίθενται μερικές από τις εφαρμογές των SDR συστημάτων στις σημαντικότερες αγορές. Στη συνέχεια, αναλύονται τόσο θεωρητικά όσο και πειραματικά με τη βοήθεια του GNU Radio τα ακόλουθα σχήματα διαμόρφωσης: PSK, ASK, FSK και QAM. Στα επόμενα κεφάλαια αναφέρονται οι βασικές αρχές των δεκτών γενικά ως μια εισαγωγή στο πλαίσιο της ανάλυσης του ραδιοφωνικού δέκτη που ακολουθεί. Στο σημείο αυτό, χρησιμοποιώντας μια πηγή RTL-SDR, υλοποιείται ένας πλήρης ραδιοφωνικός δέκτης. Τέλος, δίνεται μια λεπτομερής περιγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών του προτύπου DVB-T και υλοποιείται ένας δέκτης DVB-T με τη βοήθεια του GNU Radio.