Ανάλυση και αξιολόγηση επιπτώσεων από την εφαρμογή σχεδίου δράσης για ρύθμιση της θερμοκρασίας εσωτερικών χώρων κτιρίου - Κουλέπογλου, Σάββας-Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2016)
Η εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της σημερινής εποχής. Αν κανείς αναλογιστεί ότι κύριο μέρος της κατανάλωσης ενέργειας σε ένα κτίριο αποτελεί η ενέργεια που αφορά τις ανάγκες για θέρμανση και ψύξη του κτιρίου, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η συγκεκριμένη πρόκληση ανάγεται σε μια πρόκληση που αφορά την εξοικονόμηση της καταναλισκόμενης ενέργειας που αφορά το σύστημα Θέρμανσης/Ψύξης του κτιρίου. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η ανάλυση, η μελέτη και η προσομοίωση μοντέλων που στόχο έχουν την βέλτιστη ρύθμιση της θερμοκρασίας εσωτερικών χώρων κτιρίου. Τα δύο μοντέλα που μελετήθηκαν στα πλαίσια αυτής της διπλωματικής έιναι το μοντέλο της «Προσαρμοστικής Άνεσης» και το μοντέλο της «Επικύρωσης της Θερμικής Άνεσης». Τέλος στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας αναπτύχθηκε ένα εργαλείο υπολογισμού της εξοικονόμησης ενέργειας με βάση της βαθμοημέρες θέρμανσης/ψύξης. Παράλληλα μελετήθηκαν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση ενέργειας και θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν κατά τον υπολογισμό της εξοικονόμησης της ενέργειας σε ένα δημοτικό κτίριο. Τέτοιοι παράγοντες είναι ο αριθμός και η συμπεριφορά των χρηστών καθώς και η γήρανση του εξοπλισμου του κτιρίου.