Υπολογιστικό μοντέλο διάδωσης ήχου σε μονωμένο΄σωλήνα και πειραματική επαλήθευση - Μπαμπάνης, Γεώργιος Α. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας αποτελεί η ακουστική ανάλυση ενός πορώδους μέσου, που είναι η αφρώδης μελαμίνη. Αναπτύχθηκε υπολογιστικό μοντέλο τρισδιάστατου ορθογώνιου αγωγού επενδυμένο στις δύο πλευρές του με αφρό μελαμίνης και μελετήθηκε η απώλεια ενός εκπεμπόμενου ήχου διαμέσου του αγωγού κατά την έξοδο από αυτόν, πριν και μετά την τοποθέτηση της μελαμίνης. Η ακουστική ανάλυση επικεντρώνεται στις ακουστικές ιδιότητες της μελαμίνης ως προς την ηχοαπόσβεση, συναρτήσει του πεδίου συχνότητας. Οι ιδιότητες του πορώδους μέσου που χρησιμοποιήθηκαν στην μοντελοποίηση έχουν υπολογιστεί πειραματικά σε δημοσίευση σχετικής βιβλιογραφίας [17]. Στη συνέχεια, για την ορθή κρίση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε πείραμα σε ορθογώνιο αγωγό ίδιων διαστάσεων μετρώντας την αφρώδης μελαμίνη της πιστοποιημένης εταιρίας BASF και ακολούθησε σύγκριση μεταξύ υπολογιστικών και πειραματικών αποτελεσμάτων. Απώτερος στόχος της εργασίας αυτής είναι να ελεγχθεί η ρεαλιστικότατα των μαθηματικών μοντέλων του πορώδους του λογισμικού ANSYS σε ακουστικές εφαρμογές, καθώς και ο σωστός προγραμματισμός τους.