Μελέτη και σχεδίαση επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου - Τσόπελα, Αναστασία-Αθηνά (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μελέτης Πλοίου και Θαλάσσιων Μεταφορών. Εργαστήριο Μελέτης Πλοίου, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική επιλέχθηκε να γίνει μελέτη ενός δίγαστρου επιβατηγού-οχηματαγωγού σκάφους, που θα κινείται σε ταχύτητες περί τους 20 κόμβους, στη διαδρομή Πειραιάς→Σίφνος→Ίος→Σαντορίνη→Ίος→Σίφνος→Πειραιάς. Παρόλο που τα δίγαστρα σκάφη χρησιμοποιούνται κυρίως για τη δυνατότητα τους να επιτυγχάνουν υψηλές ταχύτητες (Fn>0.6), στη συγκεκριμένη διπλωματική επιλέχθηκε το υπό μελέτη πλοίο να κινείται σε χαμηλές σχετικά ταχύτητες προκειμένου να υπάρξει μείωση του κόστους καυσίμων, αλλά και δυνατότητα χρήσης χάλυβα σαν υλικό κατασκεύης. Επομένως, με μείωση της ταχύτητας επιτυγχάνεται μειωμένο κόστος κατασκευής και λειτουργίας που οδηγεί σε μειωμένα ναύλα, κάνοντας το πλοίο πιο ελκυστικό στον επιβάτη σε σχέση με ένα ταχύπλοο σκάφος.