Λυγισμός πλακών από σύνθετα υλικά υπό ορθή και διατμητική καταπόνηση - Καραβάκης, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως σκοπό τη μελέτη της συμπεριφοράς πλακών από σύνθετα υλικά έναντι λυγισμού σε συνθήκες καθαρής διάτμησης, καθαρής θλίψης σε μία και δύο διευθύνσεις αλλά και διαφόρους συνδυασμούς ορθών και διατμητικών τάσεων. Οι πλάκες ήταν απλά εδραζόμενες, ορθογωνικές με συμμετρικές διαστρωματώσεις αλλά διαφορετικό κώδικα διαστρωμάτωσης η καθεμία. Βασική επιδίωξη ήταν η εύρεση του κρισίμου φορτίου λυγισμού ως προς τις διαφορετικές διαστάσεις και φορτίσεις που επιβάλλονταν στις πλάκες κάθε φορά. Για το λόγο αυτό και με βάση τη γραμμκή ελαστική θεωρία λυγισμού αναπτύχθηκε κώδικας σε γλώσσα προγραμματισμού MATLAB με τελικό σκοπό τον υπολογισμό του κρισίμου φορτίου λυγισμού. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στα ινοπλισμένα σύνθετα υλικά και παρουσιάζονται οι βασικές σχέσεις που τα διέπουν. Στο δεύτερο κεφάλαιο επιχειρείται μια εισαγωγή στη θεωρία λεπτών πλακών και παρουσιάζονται οι βασικές εξισώσεις που διέπουν την κάμψη και το λυγισμό συμμετρικών διαστρωματώσεων από σύνθετα υλικά. Το φαινόμενο αυτό του λυγισμού εμφανίζεται σε στοιχεία που καταπονούνται από θλιπτικό φορτίο, για το οποίο υπάρχει τιμή όπου αν ξεπεραστεί οδηγεί πλέον σε παραμορφώσεις εκτός του επιπέδου του. Αυτή λοιπόν η τιμή αναζητείται, η οποία αποτελεί και την κρίσιμη τιμή. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται αναλυτικά το πρόβλημα το οποίο επιλύεται, οι εξισώσεις που το διέπουν και τα βήματα που ακολουθήθηκαν για την ανάπτυξη του κώδικα. Επίσης παρουσιάζονται κάποιες βασικές εντολές του MATLAB που χρησιμοποιήθηκαν αλλά και συγκεκριμένα παραδείγματα που επιλύθηκαν και συνετέλεσαν στη συγγραφή του κώδικα. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλυτικά μέσω διαγραμμάτων τα αποτελέσματα που ελήφθησαν μέσω του κώδικα που αναπτύχθηκε . Στο πέμπτο κεφάλαιο παρατίθενται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από όλες τις ανωτέρω αναλύσεις.