Αποτίμηση σεισμικής επάρκειας κτιρίου κατοικίας - Αντωνοδημητράκη, Σοφία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την αποτίμηση της σεισμικής επάρκειας και την ενίσχυση ενός υφιστάμενου κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα. Το υπό μελέτη κτίριο είναι ένα διώροφο κτίριο κατοικίας με υπόγειο, το οποίο σχεδιάστηκε το 1985. Η ανάλυση του κτιρίου πραγματοποιείται με το λογισμικό SAP2000 v18.0.1 της εταιρείας Computers and Structures, Inc. Αρχικά, γίνεται μία θεωρητική προσέγγιση του αντικειμένου της αποτίμησης της σεισμικής επάρκειας των υφιστάμενων κατασκευών, γενικά, και ακολουθεί η αναλυτική περιγραφή της προσομοίωσης του υπό εξέταση κτιρίου στο λογισμικό ανάλυσης. Εκτελούνται ορισμένες ελαστικές αναλύσεις, ενδεικτικού κυρίως χαρακτήρα, ώστε να αποκτηθεί μία πρώτη εικόνα της συμπεριφοράς του κτιρίου υπό τη δράση των κατακόρυφων και των σεισμικών φορτίων. Στη συνέχεια το κτίριο αναλύεται ανελαστικά με τη μέθοδο της μη γραμμικής στατικής ανάλυσης (pushover) και γίνεται η αποτίμηση της φέρουσας ικανότητάς του, όπου διαπιστώνεται η επάρκειά της. Υπολογίζεται ο διαθέσιμος συντελεστής συμπεριφοράς και η επάρκεια του κτιρίου επιβεβαιώνεται μέσω της ανάλυσής του με τη μέθοδο της ιδιομορφικής ανάλυσης φάσματος απόκρισης. Στο πλαίσιο της διερεύνησης της συμπεριφοράς του, το κτίριο ελέγχεται και για σεισμική εδαφική επιτάχυνση μεγαλύτερη εκείνης που αντιστοιχεί στην περιοχή έδρασής του και για την οποία είχε αρχικά σχεδιαστεί. Όπως ήταν αναμενόμενο, παρατηρούνται ανεπάρκειες σε αρκετά δομικά μέλη του κτιρίου, τα οποία αποφασίζεται να ενισχυθούν με σύνθετα υλικά από ινοπλισμένα πολυμερή (FRP). Παρουσιάζονται δύο προτάσεις ενίσχυσης. Η πρώτη υλοποιείται με μανδύες σύνθετων υλικών με στόχο την αύξηση της πλαστιμότητας του κτιρίου, ενώ η δεύτερη με ελάσματα σύνθετων υλικών τοποθετημένων σε εγκοπές (NSM), με στόχο την αύξηση της καμπτικής αντοχής του. Τέλος, το κτίριο αναλύεται, μέσω ενός δεύτερου προσομοιώματος, προκειμένου να ελεγχθεί η ορθότητα της αρχικής προσομοίωσης.