Γεωφυσική έρευνα στον Πειραιά για τον εντοπισμό στρωματογραφίας και πιθανών ανθρωπογενών δομών - Σμυρνιού, Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλευτικής. Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική διερευνάται το υπέδαφος των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση, Πύλης, Αλιπεδίου και Παλλάδος στην περιοχή του Πειραιά με γεωφυσικές μεθόδους. Ο σκοπός της έρευνας είναι η αποτύπωση της στρωματογραφίας αλλά και ο εντοπισμός πιθανών αρχαιολογικών δομών στο υπέδαφος των οδών αυτών έτσι ώστε να καθοριστεί η θέση τοποθέτησης δύο στύλων γείωσης βάθους 4m οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την διέλευση του ΤΡΑΜ από την οδό Ομηρίδου Σκυλίτση. Αρχικά έγινε σχεδιασμός της έρευνας με την βοήθεια πληροφοριών από γεωλογικά και αρχαιολογικά στοιχεία λαμβάνοντας υπόψη το αστικό περιβάλλον και την κίνηση αυτοκινήτων στην συγκεκριμένη οδό. Επιπλέον, στον σχεδιασμό της έρευνας βοήθησαν στοιχεία που συλλέχθηκαν από την διεθνή βιβλιογραφία από γεωφυσικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αστικό ιστό. Αφού σχεδιάστηκε η γεωφυσική έρευνα έγιναν μετρήσεις με 3 διαφορετικές γεωφυσικές μεθόδους, την ηλεκτρομαγνητική (ΕΜ), το γεωραντάρ (GPR) και την ηλεκτρική μέθοδο (ERT). Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτές της μεθόδους στην συνέχεια επεξεργάστηκαν στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής της Σχολής Μεταλλείων Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων πρόεκυψε η στρωματογραφία της περιοχής η οποία ήρθε σε συμφωνία με την βιβλιογραφία. Οι πιθανές θέσεις ανθρωπογενών δομών εντοπίστηκαν στην περιοχή χωρίς την εμφανή ύπαρξη τοιχίων. Τελικά καθορίστηκαν οι θέσεις των στύλων γείωσης σε περιοχές απουσίας πιθανών ανθρωπογενών δομών.