Πολυεπίπεδα ασύρματα δίκτυα 5ης γενιάς με χρήση μη ορθογωνικού σχήματος πολλαπλής πρόσβασης - Ντάβου, Φωτεινή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο τη μελέτη της βέλτιστης κατανομής πόρων σε πολυεπίπεδα ασύρματα δίκτυα 5ης γενιάς με τη χρήση του καινοτόμου μη ορθογωνικού μοντέλου πολλαπλής πρόσβασης (Non-Orthogonal Multiple Access - ΝΟΜΑ), καθώς και τη σύγκριση αυτού με το μοντέλο πολλαπλής πρόσβασης με διαίρεση κώδικα (Code Division Multiple Access - CDMA). Για την υλοποίηση του προβλήματος βέλτιστης κατανομής πόρων υιοθετήθηκαν βασικές αρχές της Θεωρίας Παιγνίων του John Forbes Nash, σύμφωνα με τις οποίες το πρόβλημα διαμορφώνεται ως ένα μη-συνεργατικό παίγνιο ταυτόχρονης κατανομής ισχύος και ρυθμού μετάδοσης. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, αρκεί να αποδειχτεί τόσο η ύπαρξη όσο και η μοναδικότητα του σημείου ισορροπίας κατά Nash. Επιπρόσθετα, εισάγεται η έννοια της συνάρτησης ευχαρίστησης (utility function), η οποία είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρέως στην Οικονομική Επιστήμη και αντικατοπτρίζει το βαθμό ευχαρίστησης των χρηστών του δικτύου ανάλογα με τη χρήση των πόρων και της ποιότητας των υπηρεσιών που τους παρέχονται από το δίκτυο, λαμβάνοντας υπόψιν και τις απαιτήσεις των χρηστών σε ρυθμό μετάδοσης, κατανάλωση ισχύος και τις παρεμβολές που υπεισέρχονται εντός του δικτύου. Τέλος, εισάγεται η έννοια κοστολόγησης των πόρων του δικτύου με στόχο την επιβολή κοινωνικής συμπεριφοράς στους χρήστες, οι οποίοι εγωιστικά ανταγωνίζονται για την απόκτηση των πόρων του δικτύου εις βάρος των άλλων χρηστών. Η μελέτη χωρίζεται σε τρία στάδια, όπου σε κάθε στάδιο προστίθεται σταδιακά και ένα νέο επίπεδο δικτύωσης στο σύστημα: