Ανάπτυξη λογισμικού δυναμικού συστήματος μέτρησης λαμπρότητας οδών και σηράγγων - Πατούκας, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος. Εργαστήριο Φωτοτεχνίας, 2016)
Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα για την μέτρηση της λαμπρότητας στους αυτοκινητοδρόμους ποικίλουν καθώς δεν υπάρχει αυστηρό πλαίσιο που να καθορίζει με λεπτομέρεια τον τρόπο διεξαγωγής. Στην πλειοψηφία τους οι μετρήσεις φωτισμού στους αυτοκινητοδρόμους απαιτούν την χειροκίνητη στόχευση του σημείου μετρήσεως, λήψη της μέτρησης και επανάληψη της διαδικασίας σε όλο το μήκος του οδοστρώματος. Η διπλωματική αυτή εργασία έχει ως σκοπό την βελτιστοποίηση και διευκόλυνση των τεχνικών μετρήσεων φωτισμού σε αυτοκινητοδρόμους με ιδιαίτερη βαρύτητα στις σήραγγες, κάνοντας χρήση ψηφιακών συσκευών απεικόνισης (CCD). Αυτό επιτυγχάνεται με τον σχεδιασμό ενός αυτομάτου συστήματος μέτρησης λαμπρότητας. Πιο συγκεκριμένα το σύστημα που υλοποιήθηκε χρησιμοποιεί εικόνες που λαμβάνονται από μια βαθμονομημένη ψηφιακή συσκευή λήψης εικόνων λαμπρότητας από προκαθορισμένες θέσεις μέτρησης. Οι θέσεις αυτές ανιχνεύονται μέσω ενός ψηφιακού οδομέτρου το οποίο αναπτύχθηκε σε πλατφόρμα Arduino. Η λειτουργία του συστήματος μέτρησης βασίζεται σε ένα σύνολο αλγορίθμων που σχεδιάστηκαν ώστε να αυτοματοποιούν τόσο την διαδικασία λήψης όσο και επεξεργασία των δεδομένων, ενώ παρέχεται επίσης η δυνατότητα μέτρησης σε πραγματικό χρόνο παράλληλα με την διαδικασία καταγραφής των εικόνων λαμπρότητας. Με την ανάπτυξη του συστήματος αυτού επιτυγχάνεται μείωση στον χρόνο διεξαγωγής των μετρήσεων ενώ δίνεται η επιπλέον σημαντική δυνατότητα πραγματοποίησης μετρήσεων σε δρόμους χωρίς να απαιτείται η διακοπή της κυκλοφορίας. Επιπλέον δίνεται στον χείριστη η ικανότητα να έχει άμεση πρόσβαση σε όλο το πλήθος των μετρούμενων στοιχείων σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζοντας έτσι το αποτέλεσμα και την ποιότητα των μετρήσεων σε λιγότερο χρόνο.