Αξιολόγηση εξοπλισμού φωτισμού σε σχέση με την ανθρώπινη έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία - Ζαχαρόπουλος, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως σκοπό τη μελέτη και τη διεξαγωγή δοκιμών Ηλεκτρομαγνητικής Συμβατότητας σε φωτιστικό εξοπλισμό σύμφωνα με τα Πρότυπα της Διεθνούς Ηλεκτροτεχνικής Επιτροπής (IEC-International Electrotechnical Commission). Πιο συγκεκριμένα μελετήθηκαν τα Πρότυπα IEC 55015 και IEC 62493 τα οποία ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται οι δοκιμές σε φωτιστικό εξοπλισμό. Επίσης, οι προϋποθέσεις που διατυπώνονται στα συγκεκριμένα Πρότυπα καθορίζουν τη δυνατότητα πώλησης μιας συσκευής φωτισμού στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα μετά από μία αναλυτική εισαγωγή στην έννοια της Ηλεκτρομαγνητικής Συμβατότητας (EMC-Electromagnetic Compatibility) και στον καθοριστικό της ρόλο στον σχεδιασμό και στην παραγωγή ενός προϊόντος παρουσιάζεται μία συνοπτική ανάλυση των διάφορων ειδών φωτιστικού εξοπλισμού και των επιμέρους χαρακτηριστικών τους. Στη συνέχεια παρατίθενται οι οδηγοί διεξαγωγής των δοκιμών σε φωτιστικό εξοπλισμό οι οποίοι βασίζονται κυρίως στα παραπάνω Πρότυπα. Παρουσιάζονται οι διατάξεις των δοκιμών καθώς και όλα τα είδη του απαραίτητου εξοπλισμού για τη βέλτιστη διεξαγωγή τους. Τέλος, παρουσιάζονται αποτελέσματα όπως προέκυψαν από τις συγκεκριμένες δοκιμές. Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας, έγιναν στο Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων του Ε.Μ.Π. σύμφωνα με τους οδηγούς διεξαγωγής, ενώ συντάχθηκε και ο οδηγός διεξαγωγής για τη δοκιμή μέτρησης επαγόμενου εσωτερικού ηλεκτρικού πεδίου (ή δοκιμή Van der Hoofden).