Επισκευή κτηρίων φέρουσας τοιχοποιίας με χρήση CLT - Χαλδαίος, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως σκοπό την αξιολόγηση ενίσχυσης και επισκευής κτηρίων φέρουσας τοιχοποιίας με χρήση CLT (Cross Laminated Timber) panels. Για την επισκευή τα φύλλα CLT εφάπτονται της τοιχοποιίας και ενώνονται με αυτήν μέσω βλήτρων και με το έδαφος μέσω μεταλλικών συνδέσμων. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να προσδώσουμε στην τοιχοποιία μεγαλύτερη δυσκαμψία, αντοχή σε εφελκυστικές τάσεις καθώς επίσης και αντοχή σε εκτός επιπέδου κάμψη. Ο φορέας πάνω στον οποίο θέλουμε να εφαρμόσουμε το σύστημα αυτό είναι ο Ναός Γεννέσιου Θεοτόκου Καλατών Κεφαλληνίας. Ο Ναός στον σεισμό της Κεφαλονιάς (2014) υπέστη σημαντικές βλάβες και η επισκευή του κρίθηκε αναγκαία. Στη παρούσα εργασία αρχικά κατασκευάζεται ένα αριθμητικό προσομοίωμα του φορέα σε πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων. Το προσομοίωμα αυτό υποβάλλεται στα κατακόρυφα και σεισμικά φορτία του σεισμού του 2014 και γίνεται σύγκριση των βλαβών του πραγματικού φορέα με αυτών που δείχνει να παρουσιάζει το αριθμητικό προσομοίωμα. Αφού δείξουμε ότι υπάρχει σύγκλιση αποτελεσμάτων μεταξύ του πραγματικού φορέα και του αριθμητικού προσομοιώματος, εισάγουμε στο δεύτερο τα φύλλα CLT, τα βλήτρα σύνδεσης καθώς επίσης και κάποιες αλλαγές στα μηχανικά χαρακτηριστικά της τοιχοποιίας που αφορούν την επισκευή της. Στο νέο αριθμητικό προσομοίωμα που προκύπτει υποβάλουμε τα κατακόρυφα και σεισμικά φορτία όπως στον αρχικό φορέα. Από την σύγκριση των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τον αρχικό φορέα και τον ενισχυμένο, αξιολογείται η αποτελεσματικότητα της επέμβασης. Αφού δείξουμε ότι η παραπάνω επέμβαση μπορεί τα παραλάβει αποτελεσματικά τα σεισμικά φορτία, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος παρόμοιων βλαβών με αυτές του 2014, ελέγχουμε όλα τα στοιχεία που αποτελούν την ενίσχυση. Ο έλεγχος αφορά τα εντατικά μεγέθη που καταπονούν τα στοιχεία αυτά. Με τον έλεγχο αυτό γίνεται και η τελική διαστασιολόγηση της ενίσχυσης.