Διαχείριση τεχνικού έργου. Μελέτη περίπτωσης: κατασκευή κτηρίου γραφείων - Ασκητής, Βύρωνας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
H παρούσα διπλωματική εργασία αποτελείται από πέντε κεφάλαια και αφορά την ανάλυση των διεργασιών διαχείρισης της κατασκευής ενός συνήθους οικοδομικού έργου, ενός κτηρίου γραφείων. Στο 1o Κεφάλαιο αναφέρεται η Εισαγωγή και περιγράφονται συνοπτικά τα περιεχόμενα των υπολοίπων κεφαλαίων. Στο 2o Κεφάλαιο αναφέρονται οι βασικοί ορισμοί και περιγράφονται οι διεργασίες διαχείρισης και οι γνωστικές περιοχές της διοίκησης έργων σύμφωνα με τον οδηγό βασικών γνώσεων στη διοίκηση έργων (ΡΜΒΟΚ Guide, 2004) και το Πρότυπο Διαχείρισης έργων ISO 21500 Στο 3o Κεφάλαιο παρουσιάζεται το τεχνικό έργο με πλήρη αναφορά στο αντικείμενο του έργου, στις φάσεις κατασκευής, και περιγραφή της εταιρείας διαχείρισης του έργου. Στο 4o Κεφάλαιο αναλύονται οι διεργασίες διαχείρισης του έργου με επικέντρωση στον χρονικό και οικονομικό προγραμματισμό του έργου, την δομή ανάλυσης εργασιών, το διάγραμμα Gantt με την μέθοδο κρίσιμης διαδρομής καθώς επίσης και την διαχείριση κινδύνων. Στο 5o Κεφάλαιο γίνεται σύντομη εισαγωγή στο Λογισμικό MS Project και κατόπιν περιγράφεται η μελέτη εφαρμογής της παρούσας Εργασίας. Με τη χρήση του λογισμικού προγράμματος παρακολουθείται ο οικονομικός προγραμματισμός του έργου σε συνδυασμό με την εξέλιξη των εργασιών (χρονικός προγραμματισμός). Στο 6o Κεφάλαιο περιλαμβάνονται και αναλύονται το σύνολο των συμπερασμάτων κατόπιν πρακτικής και θεωρητικής ανάλυσης του τεχνικού έργου. Στο Παράρτημα Α’ αναγράφεται η σχετική βιβλιογραφία. Στο Παράρτημα Β’ περιλαμβάνονται οι εκτυπώσεις Διαγραμμάτων Gantt και των σχετικών αναφορών από το MS Project.