Αξιολόγηση επένδυσης φωτοβολταϊκού πάρκου στο δίκτυο της Αττικής οδού - Πανουτσακοπούλου, Βασιλική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος, 2016)
Ο στόχος της παρούσας εργασίας συνίσταται στη τεχνοοικονομική μελέτη εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου στο δίκτυο της Αττικής Οδού. Αρχικά, παρατίθεται το θεωρητικό υπόβαθρο της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας, καθώς και το νομικό πλαίσιο, το οποίο διέπει τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα. Ύστερα, υλοποιήθηκε προκριματική μελέτη του οδικού δικτύου, προκειμένου να καθοριστούν τα τμήματα της αρτηρίας, στα οποία θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκές συστοιχίες. Έπειτα, περιγράφεται αναλυτικά το ενεργειακό πρόγραμμα PVsyst, με έμφαση στα στοιχεία και τις λειτουργίες του, οι όποιες χρησιμοποιήθηκαν για το σχεδιασμό του πάρκου, ενώ παράλληλα προσδιορίζονται οι απαραίτητες παράμετροι για την υλοποίηση. Ακολουθεί η προσομοίωση σχεδιασμού του φωτοβολταϊκού πάρκου με το πρόγραμμα PVSYST για το σύνολο των τμημάτων της οδικής αρτηρίας, ενώ για συγκεκριμένα από αυτά μελετάται η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων με κινούμενες βάσεις. Εν συνεχεία, παρουσιάζονται ο τρόπος θεμελίωσης, η απαιτούμενη αντικεραυνική προστασία καθώς και η ασφάλεια και η προστασία των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Έπειτα, διαπιστώνονται τα περιβαλλοντική οφέλη από την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα λειτουργίας των συστοιχιών ως ηχοπετασμάτων. Τέλος, παρουσιάζεται η οικονομική ανάλυση και αξιολόγηση του έργου με τη χρήση οικονομικών δεικτών, προκειμένου να εξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα για την οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης.