Ανάλυση συναισθήματος σε δεδομένα του κοινωνικού δικτύου Twitter με μεθόδους μηχανικής μάθησης - Μαστραπάς, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, 2016)
Το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάλυση συναισθήματος σε δεδομένα του κοινωνικού δικτύου Twitter με μεθόδους επιβλεπόμενης μηχανικής μάθησης. Ανάλυση συναισθήματος καλείται η αυτοματοποιημένη διαδικασία εξαγωγής πληροφοριών για την συναισθηματική πολικότητα ενός σώματος κειμένου και συχνά αναφέρεται εναλλακτικά ως εξόρυξη γνώμης. Αποτελεί ένα πεδίο έρευνας, που προσελκύει έντονο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της μεγάλης επιρροής των κοινωνικών δικτύων στην καθημερινότητά μας, του αυτοματοποιημένου τρόπου που παρέχει για την ανάλυση της γραπτής πληροφορίας που αφθονεί σε διαδικτυακές πηγές αλλά και της σημαντικής πρoόδου που σημειώνεται τελευταία στα πεδία της μηχανικής μάθησης, της τεχνητής νοημοσύνης και της βαθιάς μάθησης. Η αναγνώριση του συναισθήματος γίνεται σε δύο κατηγορίες, θετικό και αρνητικό συναίσθημα και για τις ανάγκες της εργασίας χρησιμοποιείται ένα σύνολο από περίπου 20,800 tweets με αντίστοιχες ετικέτες συναισθήματος. Προτείνεται μία μέθοδος προεπεξεργασίας των tweets που χειρίζεται όλους τους ειδικούς όρους που απαντώνται σε αυτά και εξετάζονται διάφοροι αλγόριθμοι επιβλεπόμενης μάθησης. Αυτοί είναι οι αλγόριθμοι ταξινόμησης κατά Bayes, ο αλγόριθμος k-Nearest Neighbors, η λογιστική παλινδρόμηση ή αλγόριθμος μέγιστης εντροπίας, οι μηχανές διανυσμάτων υποστήριξης, τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα και τα συνελικτικά νευρωνικά δίκτυα. Παράλληλα, εξετάζονται διάφοροι τρόποι εξαγωγής χαρακτηριστικών από δεδομένα κειμένου και συγκεκριμένα η κλασσική μέθοδος Bag-of-Words με τις παραλλαγές term occurrence, term frequency και tf-idf (term frequency - inverse document frequency) και οι διανυσματικές αναπαραστάσεις λέξεων που καλούνται word vectors. Μελετάμε νευρωνικά γλωσσικά μοντέλα όπως το word2vec και count-based μοντέλα όπως το GloVe. Οι διανυσματικές αναπαραστάσεις συντίθενται με διάφορους απλούς τρόπους αλλά και με τον αλγόριθμο doc2vec. Οι παραπάνω ιδέες αξιολογούνται όλες στο σύνολο δεδομένων. Η εργασία καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι κλασσικές τεχνικές ανάλυσης συναισθήματος όπως ο αλγόριθμος μέγιστης εντροπίας ή οι μηχανές διανυσμάτων υποστήριξης, με Bag-of-Words χαρακτηριστικά συμπεριφέρονται πολύ καλά στο πρόβλημα παρέχοντας γρήγορες υλοποιήσεις και αξιόπιστες επιδόσεις. Ωστόσο οι διανυσματικές αναπαραστάσεις λέξεων σε συνδυασμό με τεχνικές βαθιάς μάθησης που εκμεταλλεύονται την πληροφορία της σύνταξης ή σειράς των λέξεων, όπως τα συνελικτικά νευρωνικά δίκτυα, παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις οδηγώντας την υπολογιστική κατανόηση φυσικού λόγου ένα βήμα πιο κοντά στην ανθρώπινη