Eξομοίωση κατανεμημένων επιθέσεων άρνησης παροχής υπηρεσίας μέσω πολλαπλών υποδομών cloud. - Μηλιάς, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά την εξομοίωση κατανεμημένων επιθέσεων άρνησης παροχής υπηρεσίας (Distributed Denial of Service attacks – DDoS) μέσω πολλαπλών υποδομών cloud. Θεωρητικά η εργασία αυτή μπορεί διαχωριστεί σε 2 βασικά μέρη: -‐ Κατασκευή, απεικόνιση και διαίρεση (partitioning) γράφων επιθέσεων DDoS. -‐ Δημιουργία εργαλείου για την εξομοίωση τέτοιων γράφων το οποίο πετυχαίνει την διανομή των υπογράφων που έχουν προκύψει από το partitioning σε πολλαπλά εικονικά μηχανήματα (ένας υπογράφος ανά μηχάνημα) που βρίσκονται σε διάφορετικές μεταξύ τους υποδομές cloud (π.χ. Πολυτεχνείο, okeanos) καταλήγοντας στο ολικό «χτίσιμο» του αρχικού γράφου. Για το πρώτο μέρος έγινε συλλογή πραγματικών δεδομένων τόσο για την εύρεση των σχέσεων μεταξύ των αυτόνομων συστημάτων όσο και για την μελέτη μιας πραγματικής DDoS attack που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2007. Με τα δεδομένα αυτά κατασκευάστηκε ένας αλγόριθμος που δημιουργεί δέντρα και τα απεικονίζει. Το δεύτερο μέρος της εργασίας βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στον εξομοιωτή mininet, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για την εξομοίωση των επιμέρους υπογράφων. Έγινε σημαντική προσπάθεια στο να υπάρχει η ευκολία προσαρμογής του εργαλείου, αναλόγως με τις ανάγκες του ερευνητή που το χρησιμοποιεί και το να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτοματοποίηση για να είναι απλή η χρήση του. Το εργαλείο αυτό μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε κάθε περίπτωση που χρειάζεται να γίνει μια εξομοίωση γράφου μεγάλου μεγέθους, όπου δηλαδή, είναι απαραίτητο να διαμοιραστεί ο γράφος σε πολλαπλά εικονικά μηχανήματα σε πολλαπλές υποδομές cloud.