Σεισμική κινηματική αλληλεπίδραση εγκιβωτισμένης θεμελίωσης - Σαριγιαννίδης, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Γεωτεχνικής. Εργαστήριο Εδαφομηχανικής, 2016)
Κατά τον αντισεισμικό σχεδιασμό των κατασκευών θεωρείται πως οι δράσεις του σεισμού επιβάλλονται κατευθείαν στην θεμελίωση της κατασκευής , η θεώρηση αυτή είναι σωστή μόνο στην περίπτωση που η κατασκευή είναι θεμελιωμένη πάνω σε ένα πολύ σκληρό έδαφος , σε αντίθετη περίπτωση ο μελετητής πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του φαινόμενα δυναμικής αλληλεπίδρασης εδάφους - θεμελίου – ανωδομής. Η μελέτη της δυναμικής αλληλεπίδρασης πρακτικώς μπορεί να υλοποιηθεί σύμφωνα με δυο είδη μεθόδων , την άμεση μέθοδο όπου προσομοιώνεται και επιλύεται το έδαφος το θεμέλιο και η ανωδομή ταυτόχρονα και τέλος η έμμεση μέθοδος η οποία διασπά το συνολικό πρόβλημα στην κινηματική και αδρανειακή αλληλεπίδραση καταλήγοντας σε ένα απλοποιημένο μοντέλο ανωδομής πάνω σε ελατήρια. Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι να μελετήσει το κομμάτι της κινηματικής αλληλεπίδρασης εδάφους – θεμελίου για την περίπτωση ενός άκαμπτου εγκιβωτισμένου θεμελίου. Μέσω της κινηματικής αλληλεπίδρασης εκφράζεται η αντίσταση του θεμελίου στο να ακολουθήσει την μετακίνηση που του επιβάλει το έδαφος. Θα μελετηθεί λοιπόν ποια είναι η διαφορά της μετακίνησης στην βάση ενός εγκιβωτισμένου θεμελίου σε σχέση με την μετακίνηση στο ελεύθερο πεδίο κατά την διάρκεια μιας σεισμικής διέγερσης. Τέλος θα γίνει διερεύνηση των σεισμικών εδαφικών ωθήσεων που ασκούνται στα τοιχώματα της θεμελίωσης και θα συγκριθούν με τους ισχύοντες κανονισμούς.