Ενεργειακή κατανάλωση εμφυτεύσιμων ιατρικών διατάξεων και συγκομιδή ενέργειας από το καρδιαγγειακό σύστημα - Βαρνάβα, Γιώργος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2016)
Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε με σκοπό τη μελέτη της ενεργειακής κατανάλωσης εμφυτεύσιμων ιατρικών διατάξεων και της συγκομιδής ενέργειας από το καρδιαγγειακό σύστημα. Η ανάπτυξη εμφυτεύσιμων ιατρικών διατάξεων εξελίσσεται πλέον ταχέως και είναι βέβαιο ότι οι διατάξεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικά χρήσιμα εργαλεία για τη διάγνωση αλλά και την παρακολούθηση διαφόρων παθήσεων και τον έλεγχο των φυσιολογικών λειτουργιών. Ένα σημαντικό πρόβλημα των εν λόγω διατάξεων αποτελεί η έλλειψη ενεργειακής αυτονομίας, λόγω της περιορισμένης διάρκειας ζωής των μπαταριών, που αποτελεί επί του παρόντος την κύρια πηγή ενέργειας. Ως εκ τούτου το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην εύρεση εναλλακτικών πηγών τροφοδότησης, όπως συγκομιδή ενέργειας από το σώμα μας, για παράδειγμα από τη λειτουργία της καρδιάς και συγκεκριμένα από την ροή του αίματος. Στην παρούσα μελέτη έγινε αρχικά μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που αφορά την ενεργειακή κατανάλωση των εμφυτεύσιμων ιατρικών διατάξεων. Αναπτύχθηκε ένα μοντέλο εκτίμησης της ενεργειακής κατανάλωσης μιας τέτοιας διάταξης που λαμβάνει μετρήσεις της πίεσης του αίματος και πραγματοποιήθηκε ανάλυση για δύο σενάρια λειτουργίας της διάταξης. Η εργασία ολοκληρώνεται με την παρουσίαση διαθέσιμων μεθόδων συγκομιδής ενέργειας και με το σχεδιασμό διάταξης συγκομιδής ενέργειας από την ροή του αίματος, όπου γίνεται θεωρητική ανάλυση της μεθόδου και παραμετρική μελέτη της διάταξης