Συστήματα επεξεργασίας στραγιδίων από τη γραμμή επεξεργσίας της Ιλύος - Νικηφοράκη, Ζωζώ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2015)
Τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται εντατική έρευνα και προσπάθεια για την επεξεργασία των λυμάτων πριν τη διάθεση τους στους υδάτινους αποδέκτες όπως οι λίμνες, τα ποτάμια, οι θάλασσες και γενικώς στην επιφάνεια της γης με απώτερο σκοπό την προστασία τους που καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη. Τα στραγγίδια που παράγονται κατά την αφυδάτωση της χωνεμένης ιλύος χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλή συγκέντρωση αμμωνιακού αζώτου και σημαντική συγκέντρωση φωσφορικών, ενώ κατά κανόνα το βιοδιασπάσιμο οργανικό φορτίο είναι σχετικά χαμηλό. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση και η βιβλιογραφική ανασκόπηση Συστημάτων Επεξεργασίας Στραγγιδίων που προέρχονται από τη Γραμμή Επεξεργασίας της Ιλύος. Ο βασικός στόχος στην επεξεργασία των στραγγιδίων είναι η απομάκρυνση του αμμωνιακού αζώτου. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί με την βιολογική απομάκρυνση φωσφόρου ή/και την ανάκτηση φωσφόρου και αζώτου ως στρουβίτη. Οι βιοχημικές διεργασίες που θα αναλυθούν στα πλαίσια της μελέτης αυτής και στοχεύουν στην απομάκρυνση αζώτου από τα στραγγίδια είναι οι εξής: • Αυτοτροφική απομάκρυνση αζώτου (μέσω βακτηρίων) • Νιτροποίηση/απονιτροποίηση μέσω νιτρωδών που αναφέρεται ως νιτρωδοποίηση/απονιτρωδοποίηση (nitritation/denitritation) • Ανάκτηση θρεπτικών μέσω κατακρήμνισης στρουβίτη Για κάθε μία από τις ανωτέρω διεργασίες μελετώνται οι τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί για την εφαρμογή τους, οι παράμετροι λειτουργίας αυτών καθώς και η αποτελεσματικότητα τους τόσο σε βιομηχανική κλίμακα όσο και σε πειραματικό-πιλοτικό στάδιο. Τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν και πραγματοποιείται μία συγκριτική αξιολόγηση για την εφαρμογή των τριών αυτών βιοχημικών διεργασιών και αναλύεται υπό ποιες συνθήκες και για ποιο σκοπό είναι προτιμότερο να εφαρμοστεί κάθε μία από αυτές.