Εντοπισμός και οντολογική περιγραφή πλάνων κινηματογραφικών ταινιών με ειδικό περιεχόμενο - Θάνου, Ευαγγελία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, 2016)
Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας ήταν η ανάπτυξη μίας εφαρμογής που θα συνδέει τις αδόμητες πληροφορίες που παρέχονται από τους χρήστες τη ιστοσελίδας IMDB ως “συμβουλές προς γονείς” με τις ίδιες τις “προβληματικές” σκηνές οι οποίες περιγράφονται, μέσω του σεναρίου της ταινίας. Για να επιτευχθεί αυτή η διασύνδεση επεκτάθηκε η ήδη υπάρχουσα οντολογία αναπαράστασης σεναρίων ώστε να γίνει μοντελοποίηση για τις “προβληματικές” σκηνές. Με βάση την νέα αυτή οντολογία κατηγοριοποιήθηκαν αφενός οι σκηνές του σεναρίου και αφετέρου οι “προβληματικές” σκηνές που περιγράφονται στον οδηγό γονέων σε κλάσεις ανάλογα με το περιεχόμενο τους. Για να επιτευχθεί αυτό, έγινε επεξεργασία φυσικής γλώσσας και στην συνέχεια, εντοπίζοντας λέξεις-κλειδιά, δημιουργήθηκαν χαρακτηριστικά διανύσματα για τις σκηνές του σεναρίου και τις περιγραφές. Αντίστοιχα χαρακτηριστικά διανύσματα δημιουργήθηκαν για τις διάφορες κατηγορίες “προβληματικών” σκηνών με βάση τις λέξεις κλειδιά που αντιστοιχούν στην κάθε μία από αυτές. Τα χαρακτηριστικά αυτά διανύσματα συγκρίθηκαν με διάφορα μέτρα ομοιότητας, καταλήγοντας τελικά στην απόσταση Ochiai και οι σκηνές και οι περιγραφές κατηγοριοποιήθηκαν αναλόγως. H τελική διασύνδεση έγινε με χρήση της μεθόδου tf-idf μεταξύ των περιγραφών και των σκηνών του σεναρίου που ανήκουν στην ίδια κλάση. Χρησιμοποιώντας το σύστημα ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μια τροποποιημένη σελίδα του οδηγού γονέων του IMDB που του επιτρέπει για κάθε περιγραφή να δει τα βίντεο των σκηνών που σε αυτά η περιγραφή αυτή αναφέρεται, καθώς και τα βίντεο των σκηνών που ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία που μπορεί να τον ενδιαφέρει. Τέλος, ο χρήστης έχει την δυνατότητα να δει και τις τροποποιημένες σελίδες άλλων ταινιών, εάν αυτές έχουν ήδη δημιουργηθεί.