Παραγωγή βιο-υδρογόνου από απόβλητα σε Περιοδικό Αναερόβιο Αντιδραστήρα με Ανακλαστήρες (PABR) - Πλατανιά, Σοφία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών. Εργαστήριο Οργανικής και Χημικής Τεχνολογίας, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την χρήση της επεξεργασίας αποβλήτων τροφίμων (επιστρεφόμενη βρεφική κρέμα) και ακατέργαστης μελάσας προς παραγωγή βιο-υδρογόνου σε έναν αντιδραστήρα PABR. Ο αντιδραστήρας PABR είναι ένα ταχύρυθμο σύστημα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων με υψηλή οργανική φόρτιση. Ο στόχος της λειτουργίας του PABR ήταν η παραγωγή υδρογόνου, το οποίο αποτελεί μία καλή μορφή αποθήκευσης ενέργειας που μπορεί μετέπειτα να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Ως υπόστρωμα της αναερόβιας διεργασίας χρησιμοποιήθηκαν απόβλητα τροφίμων και μελάσσα, υλικά τα οποία περιέχουν υψηλό οργανικό φορτίο. Πιο συγκεκριμένα ως τροφοδοσία του PABR χρησιμοποιήθηκε επιστρεφόμενη βρεφική κρέμα σε υδατικό αιώρημα και ακατέργαστη μελάσα. Στο πρώτο πείραμα, η λειτουργία του PABR διήρκησε 24 ημέρες, η αρχική συγκέντρωση του Χημικά Απαιτούμενου Οξυγόνου (ΧΑΟ) ή Chemical Oxygen Demand (COD) στην τροφοδοσία ήταν 18,6 g/l, του διαλυτού COD 11,2 g/l και η μέγιστη απομάκρυνση έφτασε το 44%. Οι τιμές των Ολικών και Πτητικών Αιωρούμενων Στερεών (ΟΑΣ, ΠΑΣ) ή Total and Volatile Suspended Solids (TSS, VSS) στον αντιδραστήρα ήταν υψηλές και η μέγιστη απομάκρυνση τους ήταν 77% και 78% αντίστοιχα. Στο δεύτερο πείραμα, ο PABR λειτούργησε για 125 ημέρες, έγινε εγκατάσταση σταθερών σωληνώσεων για τη βελτίωση των ρεολογικών ιδιοτήτων. Η τιμή του COD στην τροφοδοσία ήταν 10 g/l και του διαλυτού COD 7,9 g/l, η μέγιστη απομάκρυνση του COD ήταν 53% και 55% για το ολικό και διαλυτό COD αντίστοιχα. Οι τιμές των TSS και VSS ήταν μικρότερες και η μέγιστη απομάκρυνση ήταν 81% και 74% αντίστοιχα.