Συστηματα μεταφορών στο διάστημα - Μουτοπούλου, Ευθυμία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2015)
Πολλοί τομείς της κοινωνίας - από τις τηλεπικοινωνίες και την τηλεόραση μέχρι τις μετεωρολογικές προβλέψεις και τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα - βασίζονται σε διαστημικά συστήματα και τεχνολογίες. Για να μπορέσουν να αναπτυχθούν, απαραίτητη ήταν η δημιουργία των συστημάτων μεταφοράς στο διάστημα. Από το 1957 μέχρι και σήμερα, τα συστήματα μεταφοράς στο διάστημα έχουν γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη και πλήθος διαστημικών αποστολών έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, βρίσκεται σε εξέλιξη ή σχεδιάζεται για το μέλλον. Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία γίνεται εκτενής ανάλυση των συστημάτων μεταφοράς στο διάστημα, ξεκινώντας από τα πρώτα βήματα του ανθρώπου εώς και τις τελευταίες εξελίξεις. Μέσο μεταφοράς είναι τα διαστημικά οχήματα που έχουν διάφορους τύπους και σκοπούς και χρησιμοποιούν ένα εύρος τεχνολογιών για τη λειτουργία τους. Παράλληλα, απαραίτητη είναι η ασφάλεια στη χρήση του διαστήματος - η οποία γίνεται από πολλούς φορείς - γι αυτό και έχουν καθοριστεί από τις ενεργές χώρες, πολιτικές που πρέπει να πακολουθούνται για το διάστημα. Στο μέλλον, οι διαστημικές μεταφορές αναμένεται να πάρουν άλλη διάσταση, προσφέροντας ακόμη περισσότερα οφέλη στην καθημερινότητά μας.