Εδαφικές υποχωρήσεις κατά μήκος του άξονα έργων μετρό - Μπλέτσας, Σεραφείμ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2015)
Η μέτρηση των επιφανειακών παραμορφώσεων σε θέσεις που πλήττονται από κατολισθήσεις, εδαφικές υποχωρήσεις ή στη γειτονία υπόγειων έργων συχνά αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο για τον καθορισμό της συμπεριφοράς των γεωλογικών σχηματισμών, επιτρέποντας έτσι να παρατηρηθεί η σχέση με τους παράγοντες ενεργοποίησης και να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων υποστήριξης. Η μέθοδος Συμβολομετρίας Σταθερών Σκεδαστών (Persistent Scatterer Interferometry – PSI) αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για τη μέτρηση των επιφανειακών μετακινήσεων, καθώς προσφέρει μια γενική άποψη του συνόλου των παραμορφώσεων σε εκτεταμένες περιοχές. Σε πολλές περιπτώσεις, τα δεδομένα μετακινήσεων λαμβάνονται ταυτόχρονα και από επί τόπου παρακολούθηση οργάνων, δεδομένου ότι η από κοινού χρήση δορυφορικών δεδομένων και επίγειων διευκολύνει την γεωλογική ερμηνεία μιας κατολίσθησης ή μιας υποχώρησης και επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση της γεωμετρίας του φαινομένου. Σε αυτή την εργασία, τα δεδομένα PSI έχουν χρησιμοποιηθεί για το χαρακτηρισμό και την παρακολούθηση των επιφανειακών μετατοπίσεων της κύριας γραμμής του Μετρό Αθηνών, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο ευαίσθητο τμήμα Μεταξουργείο – Ομόνοια - Πανεπιστήμιο. Η ανάλυση με PSI έχει συμβάλει σε μια πιο εντατική διερεύνηση των μετατοπίσεων σε σχέση με τα αποτελέσματα της συμβατικής οργανομέτρησης όπως οι επιφανειακές μετρήσεις χωροστάθμησης (surface levelling). Πιο συγκεκριμένα, οι μετρήσεις από τα δεδομένα PSI έχουν επιτρέψει τον καλύτερο επαναπροσδιορισμό των ορίων των μετατοπίσεων και την κατάσταση της δραστηριότητας, ενώ η ανάλυση των χρονοσειρών έχει επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση του τρόπου εξέλιξης της παραμόρφωσης και της σχέσης του με τις αιτίες της ίδιας της μετατόπισης.