Ανάπτυξη εφαρμογής για την επεξεργασία χωρικής πληροφορίας στα κοινωνικά δίκτυα - Θεοδωρίδη, Στεφανία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2015)
Η παρούσα εργασία αναφέρεται στην περιγραφή και την υλοποίηση μια εφαρμογής για την πλατφόρμα κινητών συσκευών Android, με σκοπό την επεξεργασία χωρικής πληροφορίας σε κοινωνικά δίκτυα και συγκεκριμένα στο κοινωνικό δίκτυο του Twitter. Τα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούν υπηρεσίες τοποθεσίας και μπορούν να παρέχουν χωρικές πληροφορίες σε διάφορες χρονικές στιγμές ονομάζονται Κοινωνικά Δίκτυα Βασιζόμενα στην Τοποθεσία ή αλλιώς Location Based Social Networks. Η χωρική πληροφορία μπορεί να αποκτηθεί από τις γεωγραφικές συντεταγμένες, όπου ο χρήστης ήταν εκείνη τη χρονική στιγμή, ή μπορεί να παραχθεί από το περιεχόμενο ή το θέμα που περιγράφει, όπως ένα δρόμο ή ορόσημο όπου ο χρήστης βρισκόταν εκείνη τη στιγμή. Ο πρώτος τύπος των πληροφορίας συγκεντρώνει την παρουσία των ανθρώπων δίνοντας έμφαση στη στην ακρίβεια της θέσης, αλλά δεν έχει καμία σημασιολογική πληροφορία. Ο δεύτερος τύπος περιλαμβάνει πλούσιες εννοιολογικές πληροφορίες, αλλά δεν περιλαμβάνει κάθε θέση που έχει επισκεφθεί ο χρήστης. Οι πληροφορίες, που συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία σε αυτή τη διπλωματική εργασία είναι οι πληροφορίες των ετικετών ή αλλιώς Hashtags του Twitter. Οι ετικέτες είναι σύντομα μηνύματα κειμένου που αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Συμπεριλαμβανομένων των χωρικών πληροφοριών στην ετικέτα που δημιουργεί ο χρήστης, μπορούμε να βγάλουμε κάποια στατιστικά αποτελέσματα, σχετικά με τα θέματα που πιο δημοφιλή την τρέχουσα ώρα, και κοντά στην τρέχουσα τοποθεσία. Το Twitter έχει αναπτύξει το δικό του API για την ευκολότερη ενσωμάτωση του σε άλλες εφαρμογές. Στην παρούσα εργασία έχουμε χρησιμοποιήσει το API ροής, αντίθετα με το REST API, γιατί θέλουμε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Επίσης έχουμε χρησιμοποιήσει τις δημόσιες παραμέτρους, για την πρόσβαση σε δημόσιες πληροφορίες και όχι ιδιωτικές, που θα απαιτούσε την είσοδο του χρήστη. Η πιστοποίηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσέγγισης του μοναδικού χρήστη, στη συγκεκριμένη περίπτωση του προγραμματιστή της εφαρμογής. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε πρόσβαση στο API ροής, για τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει ανάγκη για είσοδο των χρηστών στο Twitter, ούτε και στα δεδομένα τους. Το API ροής, δημιουργεί μια μακρά σε χρονική διάρκεια σύνδεση, τροφοδοτώντας την τοπική βάση της συσκευής με νέα δεδομένα συνεχώς. Η εφαρμογή στέλνει αίτημα στις υπηρεσίες του Twitter για μια συγκεκριμένη περιοχή - πολύγωνο. Τα δεδομένα που επιστρέφονται στην εφαρμογή πελάτη, αποθηκεύονται στην τοπική βάση δεδομένων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να υποστούν μια περαιτέρω επεξεργασία, μέχρι την τελική επιστροφή και παρουσίασή τους στον χρήστη. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι, το πολύγωνο - περιοχή του αιτήματος στο Τwitter, περιλαμβάνει μια μεγαλύτερη ακτίνα αναζήτησης από ό,τι τα αποτελέσματα που επιστρέφονται τελικά στο χρήστη. Αυτό ο σχεδιασμός έχει να κάνει με το γεγονός, ότι ο χρήστης μπορεί να μετακινηθεί κατά τη χρήση της εφαρμογής. Έτσι, προκειμένου να είναι πιο γρήγορη η επιστροφή των τελικών αποτελεσμάτων, φορτώνουμε στην τοπική βάση δεδομένων μας περισσότερα αποτελέσματα, από μια ευρύτερη περιοχή, ώστε να είναι έτοιμα για προβολή. Μετά την εκτέλεση κάποιων στιγμιοτύπων της εφαρμογής, υπάρχουν μερικά αρκετά ενδιαφέροντα αποτελέσματα, που αξίζει να αναφερθούν. Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται σε αυτή την εργασία αναφέρονται στην περιοχή της Αττικής, στην Ελλάδα και το Σαν Φρανσίσκο, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τα πιο συχνά θέματα σχετίζονται με την πολιτική, με διασημότητες ή ό, τι είναι δημοφιλές εκείνη τη στιγμή κάποια άλλα μέσα ενημέρωσης. Ένα άλλο ενδιαφέρον αποτέλεσμα είναι ότι στην Ελλάδα το ποσό της δημόσιων ετικετών με δημοσιοποίηση της τοποθεσίας δεν είναι τόσο μεγάλο, γεγονός που σημαίνει ότι οι Έλληνες δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τη δημοσίευση της θέσης τους στα κοινωνικά δίκτυα. Από την άλλη πλευρά σε πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο δείχνουν μεγαλύτερη εξοικείωση με το να μοιράζονται την θέση τους στα κοινωνικά δίκτυα.