Εξατομικευμένη, σημασιολογική και διερευνητική ανάλυση δεδομένων - ΜΠΙΚΑΚΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2016)
Στην εποχή των Μεγάλων Δεδομένων, τα συστήματα αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα τους. Οι προκλήσεις αυτές απορρέουν κυρίως από τον Όγκο, την Ετερογένεια και την Ταχύτητα που χαρακτηρίζει τα δεδομένα σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, τα σημερινά συστήματα πρέπει σε πραγματικό χρόνο να διαχειρίζονται μεγάλους όγκους δεδομένων, καθώς και να λειτουργούν σε περιβάλλοντα όπου διαφορετικοί χρήστες οι οποίοι εργάζονται σε διάφορα σενάρια, δημιουργούν, διερευνούν και αναλύουν ποικίλες μορφές δεδομένων. Προς την κατεύθυνση αυτή, η παρούσα διατριβή μελετά την ανάπτυξη εξατομικευμένων, διερευνητικών και σημασιολογικών τεχνικών για την διαχείριση και ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, προτείνονται μέθοδοι για: (α) κλιμακούμενη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων βασισμένη σε προτιμήσεις χρηστών (β) αποδοτική διερεύνηση και οπτικοποίηση μεγάλων συνόλων δεδομένων και (γ) σημασιολογική ολοκλήρωση, διερεύνηση και ανάκτηση δεδομένων.