Οικονομική κρίση και διαχείριση κερδών - Χατζηαγάπογλου, Λάζαρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Εμπειρικά δεδομένα συνιστούν ότι οι εταιρίες παγκοσμίως προβαίνουν σε επιθετική διαχείριση κερδών κατά τις περιόδους της οικονομικής κρίσης. Πολλές εταιρίες κατά την οικονομική κρίση βιώνουν συστηματική μείωση των εσόδων οι περισσότερες δηλώνουν μείωση των κερδών και ζημίες. Στην Ελλάδα όπως όλοι γνωρίζουμε όλα αυτά συμβαίνουν σε ιδιαίτερα οξυμένο βαθμό και αυτό είναι και ο λόγος που κάτι τέτοιο μπορεί να δώσει (ή να ενισχύσει τα ήδη υπάρχοντα) κίνητρα στις διοικήσεις των επιχειρήσεων να διαχειριστούν τα κέρδη τους. Η διοίκηση μπορεί να αποποιηθεί των ευθυνών της για τα μειωμένα κέρδη ή τις ζημίες αποδίδοντάς τα στο μικροοικονομικό σόκ. Εντοπισμός τέτοιων ενεργειών από τους επενδυτές προϋποθέτει ότι οι οικονομικές καταστάσεις μια εταιρίας, επακριβώς επικοινωνεί αλλαγές στην οικονομική της θέση. Η διαχείριση κερδών αποτελεί ένα ευρέως διερευνημένο κομμάτι στην λογιστική για τις τελευταίες δύο δεκαετίες. «Δημιουργική Λογιστική», «Μαγείρεμα των βιβλίων», «Χειραγώγηση κερδών», «Εξομάλυνση Εισοδήματος» είναι μόνο μερικοί συνώνυμοι όροι που συναντά κανείς στη βιβλιογραφία. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζουμε συνοπτικά μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας πάνω στη διαχείριση των κερδών και στη συνέχεια διεξάγουμε ένα ερευνητικό παράδειγμα εφαρμόζοντας πρακτικά το θεωρητικό κομμάτι. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται αρχικά η σημασία των κερδών στην λογιστική για την καλύτερη κατανόηση του κινήτρου για χειραγώγηση των κερδών. Στη συνέχεια γίνεται μια σύντομη εισαγωγή στην χειραγώγηση των κερδών και στην έννοια των accruals. Στο τελευταίο κομμάτι του θεωρητικού μέρους γίνεται ανασκόπηση στην εξέλιξη των μοντέλων εντοπισμού χειραγώγησης των κερδών μέχρι να φθάσουμε στο μοντέλο - σημείο αναφοράς για τον εντοπισμό της χειραγώγησης των κερδών, το Jones model. Στη συνέχει γίνεται αναφορά και παρουσίαση των κυριότερων μετεξελίξεών του. Το δεύτερο μέρος αποτελεί το πρακτικό κομμάτι της εργασίας. Σε αυτό γίνεται εφαρμογή των μοντέλων του θεωρητικού μέρους μέσω έρευνας για την συμπεριφορά των διοικήσεων των ελληνικών εταιριών κατά τη διάρκεια της κρίσης στον τομέα της διαχείρισης κερδών με ιδιαίτερη αναφορά στην επίδραση των μνημονιακών συμφωνιών.