Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου «Βίλα Βουγά» στην περιοχή Ζωγράφου - Πατσίλη, Αγγελίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2016)
Σκοπός της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας είναι η μελέτη και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου «Βίλα Βουγά», που λειτουργεί ως πνευματικό κέντρο στον Δήμο Ζωγράφου. Αρχικά παρουσιάζονται οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και η συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος του πλανήτη. Στην συνέχεια γίνεται αναφορά στη χρησιμότητα του Βιοκλιματικού σχεδιασμού και αναλύονται τα Παθητικά Συστήματα και οι Τεχνικές Φυσικού Φωτισμού και Δροσισμού. Στην συνέχεια παρουσιάζεται η προσομοίωση του κτιρίου μεσω των προγραμμάτων SketchUp και EnergyPlus και γίνεται ανάλυση των αποτελεσμάτων για τις μέσες θερμοκρασίες των θερμικών ζωνών και την συνολική ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου για θέρμανση και ψύξη. Τέλος, προτείνονται επεμβάσεις με ενεργειακά κριτήρια, οι οποίες αξιολογούνται με στόχο την εύρεση μιας προσοδοφόρας λύσης.