Εκτίμηση σεισμικής επιτελεστικότητας πολυώροφου κτιρίου από χάλυβα με ασύμμετρη κάτοψη - Φραντζεσκάκης, Εμμανουήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2016)
Κατά την τυπική διαδικασία σχεδιασμού ενός κτιρίου, οι μηχανικοί επιλέγουν και διαστασεολογούν το κτίριο έτσι ώστε αυτό να ικανοποιεί τα κριτήρια λειτουργικότητας και ασφάλειας σε αστοχία του εκάστοτε ισχύοντος κανονισμού. Οι κανονισμοί αυτοί είναι συνήθως γραμμένοι με τρόπο τέτοιο ώστε να εξασφαλίζεται κάποιο ελάχιστο επίπεδο επιτελεστικότητας για το κτίριο. Ωστόσο η επιθυμητή απόδοση του κτιρίου συχνά δεν είναι προφανής και η ικανότητα του τελικού σχεδιασμού να παρέχει το επιθυμητό επίπεδο επιτελεστικότητας σπάνια αξιολογείται ή κατανοείται πλήρως. Προκειμένου ο μελετητής, ο ιδιοκτήτης καθώς και οι πιθανοί επενδυτές να έχουν καλύτερη εικόνα για την απόκριση του κτηρίου σε μελλοντικούς σεισμούς είναι δυνατό μαζί με την τυπική διαδικασία σχεδιασμού να γίνεται και σχεδιασμός βασισμένος στην επιτελεστικότητά του. Έτσι είναι δυνατόν να προσδιοριστούν καλύτερα και να ποσοτικοποιηθούν ο βαθμός και το είδος των αστοχιών που μπορεί να εμφανιστούν στο κτίριο λόγω κάποιου σεισμού καθώς και οι επιπτώσεις τους. Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία παρουσιάζει βήμα προς βήμα τον σχεδιασμό με βάση την επιτελεστικότητα ενός πολυώροφου μεταλλικού κτιρίου γραφείων. Αρχικά παρουσιάζεται η γενική μεθοδολογία που ακολουθείται κατά τον σχεδιασμό όπως αυτή ορίζεται στις οδηγίες FEMA P-58. Αναλύεται το ποιές πληροφορίες για το κτίριο και την περιοχή του κτιρίου χρησιμοποιούνται κατά τον σχεδιασμό. Επίσης ορίζονται οι παράμετροι απόκρισης με βάση τις οποίες γίνεται η τελική εκτίμηση της επιτελεστικότητας του κτιρίου. Στην συνέχεια γίνεται προσομοίωση και ανάλυση του κτιρίου. Στο κτίριο γίνεται ανελαστική στατική ανάλυση και ανελαστική δυναμική ανάλυση. Κατά την ανελαστική δυναμική ανάλυση το κτίριο υποβάλλεται σε σεισμικές δονήσεις από πραγματικές καταγραφές κατάλληλα κλιμακωμένες. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης σε συνδυασμό με τα μορφολογικά και τα δυναμικά του κτιρίου, όπως και τα σεισμικά στοιχεία για την περιοχή εισάγονται στο λογισμικό PACT. Με την βοήθεια του λογισμικού εξάγονται καμπύλες επιτελεστικότητας για το κτίριο σε τέσσερεις κατηγορίες: απώλειες ζωών, τραυματισμοί, κόστος επισκευής και χρόνος επισκευής. Τα αποτελέσματα αξιολογούνται και τελικά παρατίθενται τα συμπεράσματα της ανάλυσης.