Διερεύνηση του μηχανισμού τριβής υπό μονοτονική δράση σε διεπιφάνειες στοιχείων σκυροδέματος (βιβλιογραφική τεκμηρίωση) - Εμμανουήλ, Βασιλική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2016)
Όταν πραγματοποιείται επισκευή ή ενίσχυση σε στοιχεία υφιστάμενων κατασκευών Ωπλισμένου Σκυροδέματος (Ω.Σ.), η αποδοτικότητα της επέμβασης και συνεπώς, η βελτίωση της συμπεριφοράς του συνόλου της κατασκευής, καθορίζεται από την αποτελεσματική μεταφορά τέμνουσας στη διεπιφάνεια παλαιού – νέου σκυροδέματος που δημιουργείται. Επιπλέον, η παρουσία μηχανισμών μεταφοράς τέμνουσας είναι αναγκαία, σε περίπτωση εμφάνισης ρωγμής μέσα στη μάζα στοιχείων Ω.Σ., η οποία μειώνει δραστικά την αντίσταση έναντι διατμητικής δύναμης παράλληλης προς τη ρωγμή. Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του θέματος, στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία επιδιώκεται η διερεύνηση των μηχανισμών μεταφοράς τέμνουσας που επιστρατεύονται σε διεπιφάνειες επισκευασμένων/ενισχυμένων στοιχείων Ω.Σ. ή σε ρηγματωμένες διεπιφάνειες στοιχείων Ω.Σ., οι οποίες υποβάλλονται σε μονοτονική ή ανακυκλιζόμενη δράση διάτμησης. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι, η τριβή, η οποία ενεργοποιείται κατά μήκος της διεπιφάνειας, εάν η διεπιφάνεια θλίβεται, και η αντίσταση βλήτρου των εγκάρσιων οπλισμών, εάν υπάρχουν. Η μέχρι τώρα διερεύνηση στην παρούσα εργασία, επικεντρώθηκε στον μηχανισμό τριβής και συγκεκριμένα, μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, έγινε προσπάθεια αύξησης της αξιοπιστίας των δεδομένων που διέπουν τον καταστατικό νόμο εξέλιξης του μηχανισμού τριβής υπό μονοτονική δράση, όπως διατυπώνεται από τον Τάσιο (2014). Για την προσέγγιση του θέματος, αρχικά πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση για τους μηχανισμούς μεταφοράς τέμνουσας, μέσω πειραματικών και θεωρητικών στοιχείων που παρέχονται από τον Τάσιο (2014), και αφορούν σε μονοτονικές και ανακυκλιζόμενες δράσεις. Εν συνεχεία, αντλήθηκαν πληροφορίες για την εξέλιξη των μηχανισμών μεταφοράς τέμνουσας κατά μήκος ωπλισμένων διεπιφανειών παλαιού – νέου σκυροδέματος, υπό ανακυκλιζόμενες δράσεις, μέσα από τη Διδακτορική Διατριβή (Δ.Δ.) της Παλιεράκη (2014). Παράλληλα, όσον αφορά στους νόμους εξέλιξης των μηχανισμών, εντοπίστηκαν οι τροποποιήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της Δ.Δ. της Παλιεράκη (2014) σε σύγκριση με τη διατύπωση των νόμων από τον Τάσιο (2014), οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στον μηχανισμό τριβής. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, τελικά, μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, έγινε προσπάθεια διερεύνησης και γενίκευσης της εξάρτησης των δεδομένων του νόμου εξέλιξης του μηχανισμού τριβής υπό μονοτονική δράση, από τις ακόλουθες παραμέτρους: τον βαθμό τραχύτητας της διεπιφάνειας, το αρχικό άνοιγμα ρωγμής w_o, την ορθή θλιπτική τάση στη διεπιφάνεια σ_c, και το ονομαστικό μέγεθος μεγίστου κόκκου αδρανών D_max. Επισημαίνεται, ότι οι πληροφορίες που παρέχονται στο παρόν κείμενο προέκυψαν από τη μέχρι τώρα διερεύνηση του θέματος, η οποία ωστόσο συνεχίζεται και επομένως, οι πληροφορίες που παρέχονται, κατά τη συνέχιση της διερεύνησης, θα ανανεώνονται και θα βελτιώνονται.