Διάταξη διακρίβωσης μαγνητομέτρων - Χατζηπαναγιώτου, Εμμανουήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Στις μέρες μας, η ανάγκη προσδιορισμού ενός μαγνητικού πεδίου με ακρίβεια έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η μέτρησή του είναι τόσο ακριβής όσο και ο αισθητήρας που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίησή της. Όμως, η αποτελεσματική του χρήση απαιτεί τη σωστή μέθοδο διακρίβωσής του. Αντικείμενο της παρούσης μεταπτυχιακής εργασίας αποτελεί η υλοποίηση μίας διάταξης για τη διακρίβωση μαγνητομέτρων. Η διάταξη αυτή περιλαμβάνει έναν αισθητήρα fluxgate, μέσω του οποίου θα μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε το εξωτερικά επιβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο, με στόχο την εύρεση του σημείου 0 στο εκάστοτε διάγραμμα διακρίβωσης του αισθητήρα (zero point of calibration). Στην αρχή της εργασίας γίνεται μια ιστορική αναδρομή στον ηλεκτρομαγνητισμό, στην εξέλιξη των αισθητήρων πεδίου, στις αρχές που τους διέπουν και στην παρούσα κατάστασή τους. Ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση των βασικών μαγνητικών αισθητήρων που χρησιμοποιούνται και στην αρχή λειτουργίας τους, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στους αισθητήρες fluxgate. Στη συνέχεια, αναλύεται η πειραματική διάταξη που χρησιμοποιήθηκε, και περιλαμβάνει την κατασκευή της διάταξης και τη λήψη των μετρήσεων. Τέλος, παρατίθενται τα συμπεράσματα των πειραμάτων και οι προοπτικές χρήσης της διάταξης.