Ανθεκτικότητα Ινοπλισμένου Σκυροδέματος - Στρατουρά, Μαρία Χ. (Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2016)
Στόχος της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση της επιρροής των συστατικών οχτώ (8) διαφορετικών συνθέσεων, στην ανθεκτικότητα του σκυροδέματος. Η σύσταση των συνθέσεων διαφοροποιείται καθώς προστίθεται μετακαολίνης σε ποσοστό αντικατάστασης τσιμέντου 10% κ.β, χαλύβδινες και συνθετικές ίνες δύο ειδών, σε ποσοστά 0.5% και 1.0% κ.ο. Μελετώνται παράμετροι ανθεκτικότητας όπως η υδατοαπορροφητικότα λόγω τριχοειδούς απορρόφησης, το ανοικτό πορώδες, η διαπερατότητα σε αέρα και η διαπερατότητα σε χλωριόντα, μέσω του υπολογισμού του συντελεστή μεταφοράς χλωριόντων μη σταθερής κατάστασης και του συντελεστή διάχυσης χλωριόντων κατά τα πρότυπα NT BUILD 492 και 443, αντίστοιχα. Συνοψίζοντας τα πειραματικά αποτελέσματα, δεν παρατηρήθηκε ουσιαστική μεταβολή του πορώδους ως προς το αμιγές σκυρόδεμα. Η προσθήκη μεταλλικών και συνθετικών ινών είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της τριχοειδούς απορρόφησης. Η προσθήκη συνθετικών ινών κατά περίπτωση επηρέασε θετικά την αντίσταση του σκυροδέματος στη διείσδυση των χλωριόντων. Αναφορικά με το συντελεστή διάχυσης χλωριόντων, το σκυρόδεμα με μετακαολίνη είχε το χαμηλότερο, γεγονός που αποτυπώνεται και από τη μειωμένη συγκέντρωση χλωριόντων σε όλα τα βάθη του σκυροδέματος, όπως αυτή προσδιορίστηκε.