Μελέτη ρεολογικών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων σκυροδέματος με ρευστοποιητές πολυκαρβοξυλικής και λιγνοσουλφονικής βάσης - Δουρίδα, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2016)
Η συμπεριφορά του σκυροδέματος χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ρεολογικές και τις μηχανικές του ιδιότητες. Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία μελετάται η ρεολογική και η μηχανική συμπεριφορά του σκυροδέματος με ρευστοποιητές πολυκαρβοξυλικής και λιγνοσουλφονικής βάσης. Μελετήθηκε επίσης η επίδραση των ρευστοποιητών σε πάστες τσιμέντου και σε κονιάματα. Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν αρχικά στις πάστες, έπειτα στα κονιάματα και τέλος στο σκυρόδεμα. Οι συνθέσεις ήταν κοινές για κάθε κατηγορία δοκιμών, διαφοροποιούνταν μόνο ως προς τα ποσοστά ρευστοποιητή στο είδος τους και στις απαιτήσεις της κάθε δοκιμής. Με βάση τα αποτελέσματα και αναφορικά με τη δοκιμή κάθισης των παστών τσιμέντου παρατηρήθηκε πως τα ποσοστά προσθήκης ρευστοποιητών κυμάνθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο σε χαμηλές τιμές για τους PCE ρευστοποιητές και σε δεκαπλάσιες τιμές για τους LS ρευστοποιητές. Στη δοκιμή της μεθύστερης προσθήκης, ευνοήθηκε κατά βάση η ρευστότητα των παστών με τους ρευστοποιητές, ενώ αντίθετα για τους επιβραδυντές ήταν απαραίτητη η άμεση εφαρμογή τους. Ως προς την επίδραση του χρόνο, παρατηρήθηκε μία ομαλή μείωση της τιμής της, με την πάροδο του χρόνου. Εξαίρεση αποτελεί o επιβραδυντής HR 50 , o οποίος ήταν ο μοναδικός που παρουσίασε σημαντική αύξηση της εξάπλωσης. Σχετικά με τον προσδιορισμό του χρόνου πήξης, οι PCE ρευστοποιητές είχαν μικρή επίδραση στο χρόνο πήξης. Όμως οι πάστες με LS ρευστοποιητές παρουσίασαν καθυστερημένη πήξη ενώ αυτές με επιβραδυντές παρουσίασαν άμεση πήξη. Τέλος ,μικρές σχετικά τιμές διαχωρισμού (<5%) παρατηρήθηκαν στις πάστες με PCE ρευστοποιητές και τον επιβραδυντή HR 50. Οι πάστες με LS επιβραδυντές έπηξαν αμέσως, ενώ αυτές με LS ρευστοποιητές παρουσίασαν επιφανειακή πήξη. Σχετικά με τη θλιπτική αντοχή των δοκιμίων κονιαμάτων, παρατηρήθηκε πως η προσθήκη των PCE ρευστοποιητών είχε γενικά θετική ή ουδέτερη επίδραση. Σε κάποιες περιπτώσεις ρευστοποιητών LS, μειώθηκε η αντοχή των δοκιμίων. Τέλος, κατά την εφαρμογή τους στο σκυρόδεμα, όσον αφορά την περιεκτικότητα σε εγκλωβισμένο αέρα του νωπού σκυροδέματος, οι PCE ρευστοποιητές μείωσαν το ποσοστό εγκλωβισμένου αέρα. Ο ρευστοποιητής D 50 είχε τη χειρότερη επίδραση καθώς αύξησε κατακόρυφα το ποσοστό του εγκλωβισμένου αέρα. Οι LS ρευστοποιητές καθώς και οι επιβραδυντές αύξησαν το ποσοστό του εγκλωβισμένου αέρα. Σχετικά με τη θλιπτική αντοχή του σκυροδέματος, παρατηρήθηκε ότι η προσθήκη των PCE ρευστοποιητών δεν είχε αρνητική επίδραση, ενώ οι LS ρευστοποιητές μείωσαν ελαφρώς τις θλιπτικές αντοχές. Ο επιβραδυντής RTC 15 ήταν ο μοναδικός που είχε θετική επίδραση καθώς αύξησε τις αντοχές κατά 10% περίπου. Η προσθήκη των ρευστοποιητών οδήγησε κυρίως σε μείωση του συντελεστή τριχοειδούς απορρόφησης. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η σύνθεση με τον επιβραδυντή RTC 15, η οποία παρουσίασε αύξηση της τριχοειδούς απορρόφησης σε ποσοστό 14.46% σε σύγκριση με το αμιγές σκυρόδεμα. Τέλος, παρατηρήθηκε μείωση του ανοικτού πορώδους σε όλες τις συνθέσεις σε σχέση με το αμιγές σκυρόδεμα σε ποσοστά από 0.13 εως 11.36 %.