Υπηρεσιοστρεφής πλατφόρμα συλλογής και ανάλυσης δεδομένων μεγάλης κλίμακος σε περιβάλλοντα υπολογιστικών νεφών - Δαλκαφούκης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών. Εργαστήριο Ευφυών Επικοινωνιών και Δικτύων Ευρείας Ζώνης, 2016)
Στην εποχή των Big Data, τα υπολογιστικά νέφη είναι ιδιαίτερα δημοφιλή καθώς οργανισμοί, εταιρίες αλλά και απλοί χρήστες χρησιμοποιούν τέτοιου είδους υποδομές για αποθήκευση δεδομένων όπως επίσης και για χρησιμοποίηση υπολογιστικής ισχύος. Για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται, η παρακολούθηση της υποδομής του νέφους είναι απαραίτητη. Λόγω του τεράστιου όγκου δεδομένων που παράγουν τέτοιου είδους υποδομές απαιτούνται σύγχρονες τεχνικές για την ανάλυση των δεδομένων αυτών και την εξαγωγή χρήσιμης γνώσης για το διαχειριστή.