Χαρακτηρισμός κονιαμάτων σε αρχαία μνημεία - Κονιδάρη, Αγγελική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών (ΙΙΙ), 2016)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη και ο χαρακτηρισμός ιστορικών κονιαμάτων από τον Παρθενώνα της Ακρόπολης των Αθηνών. Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε στη Νότια και Δυτική όψη του ναού, σε διαφορετικά σημεία. Για την εξέταση των κονιαμάτων χρησιμοποιήθηκαν διάφορες μέθοδοι για τον προσδιορισμό των μορφολογικών, χημικών και ορυκτολογικών χαρακτηριστικών, καθώς και των χαρακτηριστικών μικροδομής των κονιαμάτων. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν είναι οι εξής: Οπτική Μικροσκοπία (OM), Κοκκομετρική Ανάλυση, Ψηφιακή επεξεργασία εικόνας, Θερμική Ανάλυση (DTA-TG), Περίθλαση Ακτίνων Χ (XRD), Πορομετρία Υδραργύρου (MIP) και Προσδιορισμός υδατοδιαλυτών αλάτων και Ποιοτική Ανίχνευση ανιόντων. Από τη μελέτη των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι τα δείγματα που ελήφθησαν διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Μετά τον χαρακτηρισμό τους προκύπτει ότι πρόκειται για ασβεστιτικά κονιάματα, γυψοκονιάματα, κονιάματα υδραυλικής ασβέστου και κονιάματα θραυσμένου κεραμικού. Στη συνέχεια, το ασβεστιτικό κονίαμα και τα κονιάματα θραυσμένου κεραμικου συγκρίνονται με τα αντίστοιχα δείγματα κονιαμάτων που ελήφθησαν από την Βόρεια και τη Νότια Πτέρυγα των Προπυλαίων, των οποίων ο χαρακτηρισμός αποτέλεσε θέμα άλλης εργασίας. Τα δείγματα συγκρίνονται ως προς τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, την χημική και ορυκτολογική τους σύσταση, τα χαρακτηριστικά μικροδομής και την κοκκομετρία τους. Συμπερασματικά, το ασβεστιτικά και τα κονιάματα θραυσμένου κεραμικού από τον Παρθενώνα παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά με τα δείγματα των Προπυλαίων, ενώ γυψοκονιάματα και τα κονιάματα υδραυλικής ασβέστου δεν έχουν ταυτοποιηθεί στα Προπύλαια, γεγονός που υποδεικνύει ότι εφαρμόστηκαν σε διαφορετική χρονολογική περίοδο με χρήση διαφορετικής τεχνολογίας παρασκευής.