Έξυπνο Νοσοκομείο - Πειρουνάκη, Σοφία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2016)
Η παροχή υπηρεσιών υγείας και ιατρικής περίθαλψης αποτελεί σημαντικό δείκτη της ποιότητας ζωής και του βιοτικού επιπέδου μιας κοινωνίας. Η αναβάθμιση του συστήματος υγείας προϋποθέτει την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας προκειμένου να καλυφθούν αποδοτικότερα οι διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες του ανθρώπου. Ιδιαίτερη σημασία έχει η κατασκευή νοσοκομειακών μονάδων με προσεκτική μελέτη των υπαρχουσών αναγκών αλλά και η χρήση του απαραίτητου ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού που μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια και αξιοπιστία στις ανάγκες αυτές. Ο διατομεακός χαρακτήρας των συστημάτων υγείας αποτελεί αναμφισβήτητη πραγματικότητα. Η ευημερία των ανεπτυγμένων κοινωνιών παρέχει τις συνθήκες εκείνες που ευνοούν τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Ο εξυγχρονισμός ωστόσο των χρησιμοποιούμενων συστημάτων και του εξοπλισμού ενός νοσοκομείου αποτελεί πρόκληση για αρκετές χώρες καθώς συναντά αναπόφευκτα αρκετούς οικονομικούς περιορισμούς. Παράλληλα, το διαρκώς εντεινόμενο ενεργειακό πρόβλημα παγκοσμίως θέτει ζητήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα σχετικά με την εκτεταμένη χρήση των τεχνολογικών επιτευγμάτων στους τομείς της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας. Την ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων υπόσχονται να ικανοποιήσουν πληθώρα ευφυών συστημάτων και συστημάτων ενεργειακής διαχείρησης. Η σύγχρονη τεχνολογία, μέσω της παροχής αυτοματισμών και της χρήσης τηλεπικοινωνιακών και πληροφορικών συστημάτων, εξασφαλίζει ασφάλεια, ευκολία ελέγχου, αυτονομία, προσαρμοστικότητα και υψηλή απόδοση. Παράλληλα η εξοικονόμηση χρόνου και η άνεση που επιφέρει η χρήση έξυπνων κτηριακών μηχανισμών και του κατάλληλου εξοπλισμού καθιστούν μαζική την εξάπλωση των τεχνολογιών αυτών στον τομέα της παροχής ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας. Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιείται μελέτη και παρουσίαση των βασικότερων στοιχείων κτηριακού και νοσοκομειακού εξοπλισμού και των ευφυών συστημάτων τα οποία μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αποδοτική λειτουργία μιας νοσοκομειακής μονάδας. Η ενσωμάτωση των κατάλληλων τεχνολογικών εξοπλιστικών επιλογών στην καθημερινή λειτουργία ενός νοσοκομείου χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και διερεύνησης των αναγκών του χώρου και των χρηστών του, αλλά μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη, τόσο οικονομικά, όσο και περιβαλλοντικά.