Πρόταση ενεργειακής αναβάθμισης ξενοδοχειακής υποδομής στην περιοχή της Αθήνας - Δραγώτη, Ιωάννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2016)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη και η ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενης ξενοδοχειακής μονάδας στο κέντρο της Αθήνας. Μετά από αναφορά στο πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο τουρισμός για την ελληνική οικονομία, αλλά και στις επιπτώσεις της άναρχης ανάπτυξής του για το περιβάλλον, παρουσιάστηκαν οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, οι μορφές και πρακτικές εφαρμογής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον και ευνοούν την οικονομία. Έτσι, αποφασίστηκαν ορισμένες παρεμβάσεις βασισμένες στις παραπάνω αρχές. Το ξενοδοχείο αρχικά προσομοιώθηκε μέσω του προγράμματος Energy Plus και από τα αποτελέσματα που εξήχθησαν, προτάθηκαν λύσεις ενεργειακής αναβάθμισης του κελύφους του, κυρίως. Κάθε πρόταση από αυτές, προσομοιώθηκε εκ νέου στο λογισμικό και κατόπιν αξιολογήθηκε από την σκοπιά της αποτελεσματικότητας αλλά και της οικονομικής βιωσιμότητάς της. Tελευταίο στάδιο της μελέτης, ήταν να αντιμετωπιστεί το ξενοδοχείο όχι μόνο ως κτιριακό κέλυφος, αλλά και ως ένα σύνολο λειτουργιών. Έτσι, αφού αξιολογήθηκε το ανθρακικό αποτύπωμα του κτιρίου και τα περιθώρια βελτίωσής του, προτάθηκαν λύσεις εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικών πόρων, όπως του νερού για παράδειγμα, μέσω αναβάθμισης κάποιων εσωτερικών λειτουργιών του, εκμεταλλευόμενοι την εξέλιξη της τεχνολογίας.