Χαρακτηρισμός ηλεκτρικής συμπεριφοράς επιστρώσεων οξειδίου του ψευδαργύρου (ZnO nanoflowers) σε υπόστρωμα σεληνιούχου καδμίου (CdSe) - Μανδράκης, Εμμανουήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, γίνεται μελέτη της συμπεριφοράς επιστρώσεων οξειδίου του ψευδαργύρου σε υπόστρωμα σεληνιούχου καδμίου, με σκοπό να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά του, ως ημιαγωγός. Αναμένουμε παρουσία φωτοβολταϊκού φαινομένου όπως επίσης και ανίχνευσης αερίων, όπου η τελευταία θα μπορούσε να υλοποιηθεί για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά κελιά καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, εκμεταλλευόμενα τον άνεμο αερίων. Για τον σκοπό της διερεύνησης αυτής, αρχικά κατασκευάζονται δοκίμια με σεληνιούχο κάδμιο στην επιφάνειά τους, πάνω σε υπόστρωμα νικελίου με την μέθοδο της ηλεκτροχημικής απόθεσης. Στην συνέχεια μελετώνται οι ηλεκτρικές ιδιότητες των δοκιμίων αυτών λαμβάνοντας μετρήσεις ρεύματος-τάσης με και χωρίς την παρουσία τεχνητού φωτισμού. Έπειτα μελετάται η δομή τους με την χρήση της δοκιμής X-Ray Diffraction, από όπου διαπιστώνεται και καθορίζεται η κρυσταλλική τους δομή και η χημική τους σύσταση. Τέλος γίνεται οπτική παρατήρηση σε ηλεκτρονιακό μικροσκόπιο, το οποίο εκτός από εικόνα παρέχει και πληροφορίες για την χημική σύσταση, πιο συγκεκριμένα σε σημεία εστίασης στην επιφάνεια. Ύστερα γίνεται απόθεση οξειδίου του ψευδαργύρου, διαλυμένο σε βουτανοδιόλη. Το οξείδιο του ψευδαργύρου έχει αναπτυχθεί με την μέθοδο της υδρόθερμης ανάπτυξης. Ακολουθούν μετρήσεις ρεύματος τάσης για μελέτη της ηλεκτρικής τους συμπεριφοράς, όπως και δοκιμή XRD και SEM για μελέτη της δομής τους.