Έλεγχος αποφάσεων και διαχείριση κινδύνων με έμφαση στην διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων. (el) - Βάγια, Γεωργία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μαθηματικών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως κύριο θέμα την λήψη αποφάσεων υπό συνθήκες αβεβαιότητας. Θα είναι πάντα αβέβαιο αν η απόφαση που έχει παρθεί είναι καλή ή όχι εφόσον η έννοια την αβεβαιότητας είναι ενσωματωμένη στο πρόβλημα απόφασης. Οι πιθανότητες της όμως είναι σημαντικά αυξημένες όταν η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι καλή. Για τον λόγο αυτό μελετήθηκαν και αναλύθηκαν κάποιες μεθόδοι και τεχνικές οι οποίες χρησιμοποιούνται απο οργανισμούς-επιχειρήσεις προκειμένου να έρθουν αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα αυτή των προβλημάτων έτσι ώστε να παρθεί η καλύτερη δυνατή απόφαση. Τεχνικές όπως ο κανόνας απόφασης του Βayes' , το Maximum Likelihood Criterion , η αναμενόμενη τιμή υπό αβεβαιότητα και πολλές άλλες. Εν συνεχεία, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον τρόπο που γίνεται η διαχείριση των χρηματοοικομικων κινδύνων καθώς και ποιους τύπους χρηματοοικομικών κινδύνων μπορούμε να συναντήσουμε. Τέλος, το Διωνυμικό μοντέλο, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί μία απο τις δημοφιλέστερες τεχνικές τιμολόγησης μετοχών, χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε να γίνει πλήρως κατανοητή η έννοια και η σηματικότητα των παραγώγων στην αγορά.