Μελέτη νανοκαταλυτών για την πετρελαϊκή βιομηχανία με μεθόδους φασματοσκοπίας πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR). - Τσέλου, Παναγιώτα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2016)
Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία μελετήθηκαν φωσφίδια μεταβατικών μετάλλων με την μέθοδο της φασματοσκοπίας Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (Nuclear Magnetic Resonance, NMR). Συγκεκριμένα, μελετήθηκε το φωσφίδιο του νικελίου Ni2P τόσο σε διαστάσεις μικρομέτρων (μορφή κρυσταλλικής σκόνης) όσο και σε διαστάσεις νανοκλίμακας. Στα παραπάνω συστήματα πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις των φασματικών γραμμών NMR για τον πυρήνα 𝑃 31 και του χρόνου αποκατάστασης σπινπλέγματος 𝑇1 σε μαγνητικό πεδίο 9.4 Tesla με συχνότητα συντονισμού του πυρήνα 𝑃 31 τα 160 MHz. Με τις πειραματικές μετρήσεις εξετάστηκαν οι ηλεκτρονικές ιδιότητες του Ni2P και μελετήθηκε η συσχέτιση του NMR με την κατάλυση, η οποία κατέχει σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία των κοιτασμάτων στην πετρελαϊκή βιομηχανία.