Αξιολόγηση απολογισμών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ) των ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων βάσει του διεθνούς πλαισίου οδηγιών Global Reporting Initiative G4 με τη μέθοδο ανάλυσης περιεχομένου - Τζιρίτας, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2016)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας, είναι η αξιολόγηση της ποιότητας και πληρότητας των απολογισμών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (EKE), που δημοσιεύθηκαν από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κατά το 2014 και η σύγκρισή τους με τους αντίστοιχους του 2013,2012 και 2011. Η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε για την επίτευξη του στόχου αυτού, χρησιμοποιεί ένα αριθμητικό σύστημα βαθμολόγησης, το content analysis, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών έκδοσης απολογισμών αειφορίας του Global Reporting Initiative (GRI-G4). Πιο συγκεκριμένα, αξιολογούνται οι ΕΚΕ από τις αναφορές τους στα ουσιώδη θέματα, τους συμμετέχοντες, την έγκαιρη δημοσίευεσή τους καθώς και την συμμόρφωσή τους στους 91 δείκτες του GRI-G4. Τα συνολικά αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν βελτίωση όσον αφορά στην πληρότητα των Ελληνικών απολογισμών ΕΚΕ. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα σημαντικές ελλείψεις στις πρακτικές που εφαρμόζουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως όσον αφορά στην αποτύπωση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών τους επιδόσεων. Τέλος, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν, πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, ώστε να ανταποκριθούν οι Ελληνικές επιχειρήσεις στα διεθνή πρότυπα, συμβάλλοντας έτσι, στην ενίσχυση της παροχής ουσιωδών και συγκεκριμένων πληροφοριών μέσω των εκθέσεων αειφορίας, και συνεπώς στην προαγωγή της κοινωνικής υπευθυνότητας και διαφάνειας.