Προσθήκη διεπαφής τεχνολογίας 802.3ad σε σύνθετο περιβάλλον SDX OpenFlow - Δούκας, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής. Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών, 2015)
Στην περίοδο που διανύουμε έχει αρχίσει να διαδίδεται όλο και περισσότερο η χρήση των Προγραμματιζόμενων Δικτύων (Software Defined Networks) καθώς προσφέρουν πλεονεκτήματα σε αρκετές εφαρμογές σε σχέση με τα συμβατικά δίκτυα. Η χρήση τους πρόσφατα έχει επεκταθεί στο πεδίο των Παρόχων Υπηρεσιών Διαδικτύου (Internet Service Providers) καθώς και σε νέες υλοποιήσεις του πρωτοκόλλου Border Gateway Protocol (BGP). Ως εκ τούτου, έχουν αρχίσει να υλοποιούνται εφαρμογές SDN και για Internet Exchange Points (IXPs) με στόχο την υιοθέτησή τους σε πραγματικά περιβάλλοντα IXP. Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την προσθήκη διεπαφών τεχνολογίας 802.3ad (πρωτόκολλο Link Aggregation Control Protocol - LACP) σε μία υπάρχουσα υλοποίηση Software Defined Internet Exchange Point (SDX) η οποία βασίζεται στο πρωτόκολλο OpenFlow για Software Defined Networks (SDN). Αρχικά γίνεται μία βιβλιογραφική επισκόπηση του πρωτοκόλλου OpenFlow, του πρωτοκόλλου BGP καθώς και της τεχνολογίας 802.3ad. Στη συνέχεια γίνεται μία παρουσίαση των εργαλείων Ryu SDN Framework και Mininet network emulator που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση. Τέλος αναλύεται εκτενώς η συνολική λειτουργία της υλοποίησης που έγινε σε γλώσσα python με παράθεση παραδειγμάτων καθώς και μερών από τον πηγαίο κώδικα.