Εφαρμογή αλγορίθμων βελτιστοποίησης μεικτού ακέραιου μη γραμμικού προγραμματισμού για την αποκεντρωμένη διαχείριση της V2G λειτουργίας των ηλεκτρικών οχημάτων - Δεμενόπουλος, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2016)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση , εφαρμογή και σύγκριση των μεθόδων μαθηματικού προγραμματισμού Generalized Benders Decomposition και Outer Approximation οι οποίες επιτρέπουν την διαχείριση και τον ημερήσιο προγραμματισμό των φορτίσεων/εκφορτίσεων ενός στόλου ηλεκτρικών οχημάτων με βάση ένα προκαθορισμένο προφίλ λειτουργίας. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται δυνατή η V2G λειτουργία ενός δικτύου που βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενός κεντρικού διαχειριστή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αρχικά παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα οποία τα καθιστούν ως το μεταφορικό μέσο που θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια ενώ παράλληλα περιγράφεται η V2G λειτουργία μεταξύ των οχημάτων και του δικτύου. Στη συνέχεια διατυπώνεται η μαθηματική περιγραφή της αμφίδρομης V2G λειτουργίας καθώς και το αντίστοιχου κεντρικού προβλήματος. Ακολουθεί η αναλυτική παρουσίαση και μαθηματική περιγραφή των αλγορίθμων Generalized Benders Decomposition και Outer Approximation καθώς και η εφαρμογή τους στο κεντρικό πρόβλημα με τη βοήθεια του προγράμματος MATLAB. Αφού παρουσιαστούν τα δεδομένα του προβλήματος, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των εξεταζόμενων μεθόδων. Τέλος αποτυπώνονται τα συμπεράσματα της σύγκρισης των δύο μεθόδων.