Σύγχρονες τεχνικές κατάτμησης εικόνας και εφαρμογή τους σε εικόνες σημαντικών αρχαίων παπύρων - Τριανταφύλλης, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2016)
Στην παρούσα Διπλωματική, μελετώνται διεξοδικώς διάφορες σημαντικές μέθοδοι αυτόματης κατάτμησης εικόνων, και εφαρμόζονται κάποιες εξ αυτών για την κατάτμηση εικόνων αρχαιολογικού περιεχομένου. Αρχικά γίνεται μία συνοπτική επισκόπηση των υπαρχουσών μεθόδων αυτόματης κατάτμησης εικόνας. Συγκεκριμένα περιγράφονται μέθοδοι κατωφλίωσης, ιεραρχικές μέθοδοι, η μέθοδος Watershed και η μέθοδος των ενεργών περιγραμμάτων (active contours). Εν συνεχεία γίνεται μία αναλυτική περιγραφή των μεθόδων active contours, Chan-Vese και μίας νέας πρωτότυπης μεθόδου κατάτμησης έγχρωμης εικόνας με πολύ καλά αποτελέσματα. Τέλος γίνεται μία πειραματική εφαρμογή της νέας μεθόδου και της μεθόδου Chan-Vese, για την αυτόματη κατάτμηση εικόνων γραμμάτων του παπύρου του δευτέρου μ.Χ. αιώνος BM 131. Τα αποτελέσματα της αυτόματης κατάτμησης των δύο μεθόδων, συγκρίνονται με μία αντίστοιχη για κάθε γράμμα κατάτμηση αναφοράς, η οποία υλοποιείται «με το χέρι» και θεωρείται ως η βέλτιστη κατάτμηση. Η σύγκριση των κατατμήσεων που προκύπτουν από τις δύο μεθόδους με την κατάτμηση που υλοποιείται «με το χέρι», θα βοηθήσει ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για την αποδοτικότητα και την αξιοπιστία των δύο μεθόδων.