Losses and earnings management - Μελέτη ελληνικών εταιρειών εισηγμένων στο χρηματιστήριο αξιών Αθηνών - Κοτσιλιέρης, Αναστάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία εξετάζει τη διαχείριση κερδών (earnings management) ελληνικών εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών οι οποίες σημείωσαν ζημιές (losses) το έτος 2007, 2008 ή 2009. Στόχος της εργασίας είναι η εξέταση της συμπεριφοράς των εταιρειών (Loss Sample) όσον αφορά τη χρήση μη κανονικών δεδουλευμένων γύρω από το γεγονός της ζημιάς, βασιζόμενη στην εξέταση των υποθέσεων που αναφέρονται στο τρίτο κεφάλαιο της εργασίας. Για την πραγματοποίηση των ελέγχων σχηματίστηκε και ένα δείγμα (Control Sample) από κερδοφόρες εταιρείες τις ίδιας περιόδου. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε δύο περιόδους, στην περίοδο Δ1 (t-1 σε t) που ορίζεται από το έτος πριν την πραγματοποίηση της ζημιάς έως το έτος της ζημιάς και στην περίοδο Δ2 (t-1 σε t+1/t+2) που ορίζεται από το έτος πριν την πραγματοποίηση της ζημιάς έως το έτος που ακολουθεί το έτος ζημιάς. Τα στοιχεία των δειγμάτων αντλήθηκαν από τη βάση δεδομένων DATASTREAM και οι στατιστικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω του προγράμματος SPSS. Για τον υπολογισμό των μη κανονικών δεδουλευμένων χρησιμοποιήθηκε το μοντέλο των Defond και Park (2001). Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η προσδοκία (υπόθεση H1a) ότι, κατά μέσο όρο, εταιρείες με ζημιές διαχειρίζονται τα κέρδη τους προς τα πάνω, μέσω αύξησης των μη κανονικών δεδουλευμένων, στη χρονιά πριν τη ζημιά ως μία προσπάθεια να αποφύγουν ή να αναβάλουν την ζημιά. Επιπλέον, όσον αφορά την χρήση εκ μέρους των εταιρειών που σημείωσαν ζημιές μεθόδων big bath (υπόθεση H1b) στο έτος ζημιάς, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί και ειδικότερα στις εταιρείες με περισσότερο σοβαρές ζημίες. Από περαιτέρω ελέγχους παρατηρήθηκε, κατά μέσο όρο, μία στατιστικά σημαντική θετική μεταβολή της μόχλευσης (LEV) από το προηγούμενο έτος πριν την εμφάνιση ζημιάς στο έτος εμφάνισης της ζημιάς, στοιχείο το οποίο μπορεί να εξηγήσει την πραγματοποίηση της ζημιάς. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι εταιρείες του δείγματος εταιρειών με ζημιά δεν επέφεραν σημαντικές μεταβολές στο επίπεδο των μη κανονικών δεδουλευμένων σε σχέση με τις εταιρείες του δείγματος με κέρδη (υπόθεση H1c), συμπέρασμα το οποίο ισχύει και στις δύο περιόδους ελέγχου, Δ1 και Δ2. Ωστόσο, διαφαίνεται μία αντίστροφη επιρροή των μεταβλητών LMV, GROWTH και LEV στις μεταβολές των μη κανονικών δεδουλευμένων, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περίοδο ελέγχου Δ2.