Ποιότητα των κερδών ανάλογα με το μέγεθος των εταιρειών στην Ελληνική αγορά - Ραφτόπουλος, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Η ποιότητα κερδών και η διαχείριση ή χειραγώγηση κερδών είναι έννοιες αρκετά καινούργιες στη παγκόσμια βιβλιογραφία και ορίστηκαν για να εξετάσουν το φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε εταιρείες που παραποιούσαν τα οικονομικά τους αποτελέσματά έτσι ώστε να επιτύχουν συγκεκριμένους σκοπούς. Η διαχείριση κερδών αποτελεί κύρια έκφραση της δημιουργικής λογιστικής. Η παραποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων γίνεται από τα διοικητικά στελέχη των εταιρειών και πάντα εντός των ορίων που θέτουν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Υπάρχουν παρόλα αυτά και περιπτώσεις ενεργειών εκτός αυτών των ορίων. Στη παρούσα διπλωματική εργασία θα ασχοληθούμε με τη διαχείριση κερδών που λαμβάνει χώρα στις εισηγμένες στο ΧΑΑ ελληνικές εταιρείες. Θα εξετάσουμε τα κίνητρα που υπάρχουν για τη διαχείριση κερδών, θα αναλύσουμε τις τεχνικές παραποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων και εφαρμογής του earning management, θα παρουσιάσουμε τις συνέπειες που προκύπτουν από αυτές τις τακτικές (τόσο για την ίδια την επιχείρηση όσο και συνολικά για την ελληνική οικονομία) και στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής αγορά καθώς και την ελεγκτική αγορά. Τέλος θα εξετάσουμε τις μεθόδους με τις οποίες ανιχνεύεται η χειραγώγηση των κερδών. Οι δημοφιλέστερες μέθοδοι με τις όποιες ανιχνεύεται η διαχείριση των κερδών είναι οι εξής : Μέθοδος δεδουλευμένων, Μέθοδος ελέγχου εξομάλυνσης κερδών, Μέθοδος ελέγχου αποφυγής ζημιών – ασυνέχεια στη κατανομή συχνοτήτων των κερδών γύρω από το σημείο μηδενικών κερδών και μελέτη των οριζόμενων «ύποπτων εταιρειών». Στη συνέχεια με ένα δείγμα εταιρειών από την ελληνική αγορά θα γίνει διαχωρισμός μεταξύ μεγάλων και μικρών (απλοποιώντας ουσιαστικά τον ακριβή διαχωρισμό πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων και μεγάλων) και θα μελετήσουμε πως επηρεάζεται η ποιότητα των κερδών στις 2 αυτές κατηγορίες. Ουσιαστικά θα μελετήσουμε αν υπάρχει κάποιας μορφής εξάρτηση μεταξύ μεγέθους εταιρείας και ποιότητας κερδών. Θα καταλήξουμε στο ότι πιθανόν να υπάρχει μιας τέτοιας μορφής εξάρτηση, με τις μικρές εταιρείες να έχουν αυξημένη πιθανότητα εφαρμογής μεθόδων διαχείρισης των οικονομικών αποτελεσμάτων τους. Η χρονική περίοδος που αφορά η μελέτη είναι η περίοδος 2008 – 2014. Μια περίοδος όπου στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια δημοσιονομικά και κοινωνικά προβλήματα εξαιτίας κυρίως των περιοριστικών εισοδηματικών πολιτικών που είχε υιοθετήσει, ενώ παράλληλα και στο χρηματοοικονομικό τομέα δεν παρείχε την απαραίτητη προστασία στους επενδυτές.. Επίσης, το 2014 που αποτελεί και τη βάση της μελέτης, μπορεί να θεωρηθεί και μια χρονιά όπου πολλές εταιρείες προσπάθησαν να κάνουν ένα restart επειδή φάνηκε ότι μπορεί να αποτελούσε τη τελευταία χρονιά της ύφεσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πολλά διοικητικά στελέχη να μπουν σε μια λογική προγραμματισμού και σχεδιασμού στρατηγικής, οπότε πιθανόν να είχαν ένα επιπλέον κίνητρο να επηρεάσουν τα οικονομικά αποτελέσματά τους. Επίσης, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει προς το παρόν διατηρεί τη θέση της ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες, μας επιτρέπει να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα με προηγούμενες έρευνες σχετικά με τη διαχείριση των κερδών σε χώρες όπου οι μηχανισμοί εταιρικής διακυβέρνησης και προστασίας των επενδυτών είναι αποτελεσματικότεροι και ισχυρότεροι.