Το μουσείο ως πολιτιστικό επιφαινόμενο: οι δυνάμεις μετασχηματισμού του και η γέννηση των σύγχρονων αρχιτεκτονικών παραδειγμάτων - Δημόπουλος, Γεώργιος (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Στην παρούσα διατριβή εξετάζεται το μουσείο ως πολιτιστικό επιφαινόμενο άμεσα συνδεδεμένο με την αντίληψη των Δυτικών κοινωνιών για τον πολιτισμό και ως μέσο εικονογράφησης της δομής και του ιδιαίτερου κάθε φορά «ήθους» αυτών των κοινωνιών και των αξιών που επιχειρούν να προβάλουν και να παγιώσουν. Μέσα από την καταγραφή της μεταβαλλόμενης σχέσης μεταξύ της κοινωνίας και της αντίληψής της για τον πολιτισμό, τους διαφορετικού τύπου λόγους που αναπτύσσονται στο πλαίσιο κάθε εποχής και συγκροτούν επιστημονικές ή προεπιστημονικές θεωρήσεις, αυτό που ο Michel Foucault ονομάζει épistémès, επιχειρείται η κατανόηση της ανάπτυξης των δυνάμεων εκείνων οι οποίες διαμορφώνουν τα αντιπροσωπευτικά κάθε φορά μουσειακά παραδείγματα, εντοπίζοντας τα κατώφλια μετάβασης από το ένα μουσειακό παράδειγμα στο άλλο και τις αρχιτεκτονικές λύσεις στις οποίες εγγράφονται στοιχεία από το χαρακτήρα της κάθε εποχής.